Gå til indhold

Aldrig tidligere er så mange blevet optaget på en videregående uddannelse

Vejen til ny viden og forbedrede jobmuligheder er ryddet for et rekordstort antal unge danskere – i alt 60.537 – der en af de nærmeste dage modtager brev om, at de er blevet optaget på en videregående uddannelse.

Optaget på erhvervsakademierne, universiteterne og professionshøjskolerne stiger med henholdsvis syv, seks og fem procent i forhold til i 2011, viser Uddannelsesministeriets opgørelse.

Dermed har den rekordstore søgning til de videregående uddannelser i 2012 også manifesteret sig i et rekordstort optag.

– Regeringen har varslet et ambitiøst uddannelsesløft, der skal føre til, at 60 procent af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse i 2020, og dagens rekordstore optag er naturligvis utrolig glædeligt. Dels fordi uddannelse er den bedste vej til viden, muligheder og beskæftigelse for de unge, men også fordi de veluddannede unge mennesker vil kunne yde et væsentligt bidrag til at sikre vores vækst, velstand og velfærd fremover, siger Morten Østergaard

Til trods for at flere har søgt, er antallet af ansøgere, der er blevet afvist, faldet med fire procent siden sidste år, blandt andet fordi ansøgerne har søgt bredere både geografisk og fagligt.

Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Ingeniørhøjskolen i København og Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg er nogle af de institutioner, der optager markant flere end i 2011.

Blandt de fagområder der har store stigninger i antallet af nye studerende, finder man ingeniøruddannelser, it-uddannelser, samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske uddannelser.

– De unge skal naturligvis beskæftige sig med det, de interesserer sig for, men det er positivt, at de tilsyneladende har gjort sig mange fornuftige overvejelser. Jeg er meget glad for at se så stort et optag på uddannelser med gode beskæftigelsesmuligheder, og hvor erhvervslivet mangler højtuddannet arbejdskraft, og den øgede geografiske spredning gavner både de unge, lokalområderne og Danmark som helhed, siger Morten Østergaard.
– Jeg vil i øvrigt opfordre de unge, som ikke er blevet optaget i første omgang, til at overveje en af de uddannelser, hvor der stadig er ledige pladser, tilføjer Morten Østergaard.

Alle, også dem der ikke har søgt i år, kan søge optagelse på studier med ledige pladser.

Mændene, som i mange år har haft svært ved at følge med kvinderne i uddannelsessystemet, haler igen i år ind på kvinderne, hvad angår optaget til de videregående uddannelser. Andelen af mænd blandt de optagne er 43 procent. Det er ét procentpoint mere end i 2011. Siden 2007 er andelen af mænd steget med fem procentpoint.

Fakta: Søgning og optag på de videregående uddannelser 2012

  • Ansøgerne får svar på deres ansøgning 30. juli. I den forbindelse offentliggør Uddannelsesministeriet de samlede optagstal.
  • Ledige pladser: Uddannelser med ledige pladser, der stadig kan søges, kan findes på fivu.dk/optag .
  • 1. september: Studiestart for de fleste uddannelser (en række uddannelser har dog også studiestart 1. februar).
  • 5. juli: Den samlede søgning til de videregående uddannelse afsluttes. Ansøgere med en dansk adgangsgivende eksamen kan søge frem til 5. juli via kvote 1, hvor ansøgningen udelukkende vurderes ud fra karaktergennemsnit.
  • 15. marts søgning: Kvote 2-ansøgere, ansøgere med adgangsgrundlag fra udlandet og ansøgere til optagelsesområder med optagelsesprøve eller -samtale skal søge ind på de videregående uddannelser senest den 15. marts.
  • Ansøgerne kan søge optagelse til de videregående uddannelser via selvbetjeningsløsningen www.optagelse.dk . (Ca. fire ud af fem ansøgere har brugt den digitale løsning).

Relevante links:


For yderligere oplysninger, kontakt:

Særlig Rådgiver Philip Gjöres Egea Flores på tlf. 7231 8010, e-mail: pge@fivu.dk .

Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte:
Chef for Uddannelsesstatistik Jens Storm på tlf. 7231 7982, e-mail: jst@vus.dk .

Kontorchef Peder Michael Sørensen på tlf. 7131 7840, e-mail: pms@vus.dk .

Styrelsen for Universiteter og Internationalisering:
Chefkonsulent Nete Lerdahl Søgaard på tlf. 5096 4719, e-mail: nls@ui.dk .