Gå til indhold

Forberedt på fremtiden I

Den 2. marts 2023 kom regeringen med udspillet 'Forberedt på fremtiden I'. Udspillet var det første i en ny sammenhængende reformkurs på uddannelsesområdet. Udspillet indeholder forslag til et nyt kandidatlandskab med flere fleksible muligheder for de universitetsstuderende.

En sammenhængende reformkurs

Regeringen vil samlet set investere flere midler i børn, unge og uddannelse. Reformprogrammet vil indeholde udspil, initiativer, tiltag og partnerskaber af forskellig karakter.

Formålet er at løse udfordringerne i det danske uddannelsessystem og gennemføre en fremsynet udvikling af uddannelsessystemet gennem samarbejde og inddragelse af relevante aktører.

I dag forventes hver fjerde ung at gennemføre en universitetsuddannelse. I 1990 var det hver tiende. Langt de fleste tager samme vej uanset, om de bagefter skal ud på det private eller offentlige arbejdsmarked eller ønsker at gå forskervejen. 

Det højere uddannelsesniveau i samfundet betyder, at den enkelte har fået flere muligheder og større frihed, mens velstanden i samfundet er vokset. Men det betyder også, at kandidatuddannelserne i dag er blevet et tilbud for en større og mere forskelligartet gruppe.

Samtidig oplever mange studerende, at overgangen til arbejdsmarkedet er svær, og at mulighederne for at tage en kandidatuddannelse, mens man arbejder, er begrænsede.

Derfor indeholder udspillet Forberedt på Fremtiden I en række nye fleksible universitetsveje med varierende længder, forskellige grader af specialisering og nye videreuddannelsesmuligheder.

Samtidig indeholder udspillet forslag om at gøre det muligt for uddannelsesinstitutionerne at optage flere internationale studerende inden for områder, hvor dansk erhvervsliv efterspørger høj specialiseret arbejdskraft.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 14. november 2023