Seneste nyt 18. februar 2025
Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) har sammen med Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti og Alternativet indgået en aftale om om at oprettet en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse (epx).
Alle unge skal tilbydes en attraktiv gymnasial uddannelse med et godt ungdomsmiljø og stærkt fællesskab, der ligger relativt tæt på, hvor de bor, og hvor deres videre uddannelsesmuligheder ikke begrænses.
For mange unge føles valget af uddannelse efter grundskolen som en stor beslutning, og de kan ofte være bange for at "vælge forkert". Derfor vælger størstedelen af de unge en treårig gymnasial uddannelse efter grundskolen. Det skaber en skæv søgning mellem de gymnasiale de ungdomsuddannelser og de øvrige ungdomsuddannelser.
Derfor ønsker regeringen at investere massivt i ungdomsuddannelserne ved blandt andet at etablere en ny gymnasieuddannelse – en erhvervs- og professionsrettet eksamen (epx), hvor eleverne får mulighed for at vælge linje og fag efter faglig interesse eller nysgerrighed og mere tid til at vælge deres videre uddannelsesvej.
Undervisningen på epx skal have tæt kobling mellem teori og praksis og bl.a. fokusere på samarbejdet med virksomheder og offentlige institutioner. Efter endt uddannelse vil det både være muligt at starte på en erhvervsuddannelse eller studere på en videregående uddannelse.
Med "Forberedt på fremtiden V: Flere i gymnasiet" vil regeringen skabe et nyt ungdomsuddannelseslandskab, hvor udgangspunktet er, at størstedelen af de unge fremover skal gå i gymnasiet. Ungdomsuddannelserne skal have mere attraktive ungemiljøer, flere åbne døre til uddannelsesmuligheder, større kobling mellem teori og praksis og gymnasier, der er tættere på de unge.
Læs mere
- Læs udspillet 'Forberedt på fremtiden V: Flere i gymnasiet' (pdf) hos Børne- og Undervisningsministeriet
- Læs nyheden 'Stort set alle unge skal have adgang til gymnasiet: Regeringen vil oprette nyt erhvervs- og professionsrettet gymnasium' fra 8. oktober 2024 hos Børne- og Undervisningsministeriet
En sammenhængende reformkurs
Regeringen vil samlet set investere flere midler i børn, unge og uddannelse. Reformprogrammet vil indeholde udspil, initiativer, tiltag og partnerskaber af forskellig karakter.
Formålet er at løse udfordringerne i det danske uddannelsessystem og gennemføre en fremsynet udvikling af uddannelsessystemet gennem samarbejde og inddragelse af relevante aktører.