Gå til indhold

Uddannelsesinstitutioner får manual for vurdering af udenlandske uddannelser

19. marts 2014
Både studieadministrative medarbejdere og rektorer kan finde inspiration i ny europæisk manual, som udmønter en fleksibel tilgang til anerkendelse af udenlandske uddannelser.

Forsiden af manual for europæisk anerkendelsesmanual for videregående uddannelsesinstitutionerHvordan bedømmer man, om en udenlandsk eksamen kan sidestilles med en dansk? Hvordan tjekker man ansøgernes dokumenter uden at gøre sagsbehandlingen tung og langsommelig?

Det er nogle af de spørgsmål, man kan finde svar på i den nye europæiske manual “The European Recognition Manual for Higher Education Institutions”, også kaldet EAR HEI.

Formålet med manualen er at understøtte uddannelsesinstitutionerne i at praktisere ”rimelig og fleksibel anerkendelse” af udenlandske eksaminer og studieperioder. For, som det påpeges i forordet: ”Fair anerkendelse betragtes i dag som en hjørnesten for internationaliseringen af de videregående uddannelser og for studentermobiliteten.”

Både for praktikere og for ledere

Manualen er rettet mod uddannelsesinstitutionernes arbejde med at optage studerende med udenlandske gymnasiale eksaminer og med at meritvurdere studieperioder gennemført i udlandet. Den udmønter en fleksibel tilgang til anerkendelse, hvor det centrale spørgsmål er, om den studerende er rustet til at gennemføre den påtænkte uddannelse.

Det er tanken, at institutionernes medarbejdere kan benytte manualen, uanset om de har større eller mindre erfaring med udenlandske uddannelser. Manualen kan nemlig både anvendes som opslagsværk og som indføring i vurderingsarbejdets grundbegreber. Teksten er suppleret med trin for trin-diagrammer og konkrete eksempler på god praksis.

Samtidig henvender manualen sig også til ledelsesniveauet med anbefalinger om institutionens overordnede rammer og praksis for anerkendelse. Det anbefales blandt andet at inddrage anerkendelsesprocedurerne i institutionens interne og eksterne kvalitetssikring.

Redskab i Bologna-processen

Den nye manual er en institutionsrettet udgave af en generel anerkendelsesmanual, hvis brug i april 2012 blev anbefalet af ministerkonferencen i det Europæiske Område for Videregående Uddannelse i Bukarest, også kaldet Bologna-processen.

Kort over Bologna-, ENIC- og NARIC-medlemslande

Manualen bygger på Lissabonkonventionens principper og er udarbejdet i regi af NARIC – EU’s netværk for anerkendelse inden for videregående uddannelse. Styrelsen for Videregående Uddannelser deltager i projektet sammen med seks andre NARIC-kontorer. Blandt deltagerne er også European University Association (EUA) og andre repræsentanter for uddannelsessektoren.

Hent manualen her:

Læs mere

Kontakt

Dorthe Eeg Pedersen
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 88 66
Email: depe@ufm.dk
Allan Bruun Pedersen
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 88 58
Email: abp@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside