Gå til indhold

Besøg ny rumudstilling i Industriens Hus

24. august 2015
Meterhøje raketter, udstyr fra danske rumfirmaer, rumstationen i LEGO og selfie-opportunity med ESA-astronauten Andreas Mogensen. Det er nogle af elementerne i udstillingen ”Rumrejsen - Danmark i rummet”, der kan besøges fra den 29. august til 27. september.

Den 2. september kl. 06:34 bliver ESA-astronaut Andreas Mogensen opsendt til Den Internationale Rumstation på en 10-dages mission – han bliver hermed den første dansker i rummet! I den anledning præsenterer Uddannelses- og Forskningsministeriet i samarbejde med Dansk Industri, European Space Agency (ESA) og projektet Rumrejsen 2015 en ny rumudstilling om Danmark og det internationale rumsamarbejde.

Udstillingen sætter fokus på alle aspekter af Danmarks samarbejde med ESA inden for bemandet rumfart, løfteraketter, videnskabelige missioner, jordobservation, navigation og teknologiudvikling. I udstillingen vil du kunne se meter høje modeller af ESA’s tre løfteraketter Ariane, Vega og Soyuz, der alle opsendes fra den europæiske rumhavn i Kourou i Fransk Guyana.

Se de danske minisatellitter, der udsendes fra rumstationen

Du kan lære mere om den rumteknologi, der udvikles i Danmark, og se instrumenter og teknologi fra virksomheder, der arbejder med alt fra rumcykler til radioantenner. Man kan for eksempel se, hvordan en CubeSat fra den aalborgensiske virksomhed GomSpace ser ud i virkeligheden. En CubeSat er en mini-satellit på 10x10 cm, der for eksempel kan bruges til at overvåge fly- og skibstrafik. Det er planen, at Andreas Mogensen skal udsende to CubeSats fra henholdsvis Aalborg Universitet og GomSpace fra den Internationale Rumstation i løbet af sin mission.

Skinsuit kompenserer for manglende tyngdekraft

Den skinsuit Andreas Mogensen skal have på under hele sit ophold på ISS vil også være udstillet. Når tyngdekraften ikke presser astronauternes rygsøjle sammen, bliver de højere – 6-7 cm i løbet af et halvt års ophold i rummet. Dette kan give astronauterne store rygsmerter, og derfor har forskere prøvet at udvikle metoder til at simulere tyngdekraftens påvirkning på rygsøjlen. En af de metoder, der er udviklet, er en skin-suit som ’trykker’ astronauten sammen, ligesom tyngdekraften gør, og derved bremser vokseværket.

Se film og hør foredrag

Desuden vil der blive vist film og billeder af astronauternes arbejde på rumstationen, Jorden set fra rummet og rummet set fra rumsonder som Rosetta.

Og så kan du tage selfies sammen med en model af Andreas Mogensen i fuld figur og Den Internationale Rumstation i LEGO og studere medicinsk udstyr, der holder øje med astronauternes helbred i rummet.

 Besøg rumudstillingen i DI
Besøg rumudstillingen i DI

I Industriens Hus vil du på hverdage mellem 17.00 og 18.00 også kunne høre gratis foredrag i perioden 31. august til 11. september 2015.

Husk også at gå forbi på Gammel Strand i København, hvor du kan se udstillingen ”Udsigt fra rummet til planeten Jorden” som European Space Agency og Uddannelses- og Forskningsministeriet har etableret i samarbejde med Byens Hegn.

Fakta om udstillingen

Uddannelses- og Forskningsministeriet præsenterer i samarbejde med Dansk Industri, European Space Agency (ESA) og projektet Rumrejsen 2015 udstillingen "Rumrejsen - Danmark i rummet" om Danmark og det internationale rumsamarbejde.

Udstillingen kan ses i forhallen i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København alle dage kl. 08.00-19.00 i perioden 29. august til 27. september 2015.

Følg rummissionen på Twitter via #rumrejsendk 

 

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside