Danmark har omfattende uddannelsessamarbejde med vækstlandene
Kina er en populær samarbejdspartner for de danske uddannelsesinstitutioner, der generelt har et omfattende samarbejde med verdens vækstlande om uddannelse.
Samarbejdet gælder blandt andet udvekslingsaftaler for studerende, udveksling af undervisere, fælles uddannelsesforløb, sommerskoleforløb samt hele uddannelser, der hovedsageligt udbydes i Kina.
Det fremgår af en ny rapport fra Uddannelsesministeriet 'Uddannelsessamarbejde med vækstlande '.
Rapporten er en kortlægning over de danske videregående uddannelsesinstitutioners uddannelsessamarbejde med ni udvalgte vækstlande: BRIK-landene Brasilien, Rusland, Indien og Kina samt "andenbølgelandene" Indonesien, Mexico, Sydkorea, Tyrkiet og Vietnam.
Danmark har flest udvekslingsaftaler med Kina og Tyrkiet, mens danske studerende især tager deres praktikophold i Kina og Vietnam.
Kina er også topscorer, når det drejer sig om udbud af hele uddannelser i udlandet, hvilket i høj grad kan tilskrives de danske universiteters samarbejde med University of Chinese Academy of Sciences om Sino-Danish Centre for Education and Research.
Uddannelsesminister Morten Østergaard roser uddannelsesinstitutionerne for deres indsats, som er med til at styrke samspillet og forståelsen mellem de forskellige dele af verden. Han har en vision om, at alle danske studerende skal have et internationalt element i deres videregående uddannelse.
- Det er afgørende for Danmarks fremtidige placering i den globale konkurrence, at vi har et godt samarbejde med andre lande om uddannelse. Det er vigtigt, at studerende fra begge sider får kendskab til forhold og forandringer, der gør sig gældende i de respektive lande. Uddannelsessamarbejdet er således et vigtigt led i Danmarks udvikling og indsats for at skabe vækst og beskæftigelse, som inkluderer at trække talenter fra andre lande til det danske arbejdsmarked, siger Morten Østergaard.
Uddannelsesministeren fastslår også, at Danmark kan udvide samarbejdet med verdens vækstlande.
- Samarbejdet mellem uddannelsesinstitutionerne er velfungerende og værdifuldt, men der er plads til at udvide det. Blandt andet skal vi ændre på det forhold, at flere studerende fra vækstlandene tager til Danmark end omvendt. Derfor er regeringen nu på vej med en internationaliseringshandlingsplan, som blandt andet sigter på at få flere danske studerende til at tage ud for at læse, siger Morten Østergaard.
Et aktuelt eksempel på det gode samarbejde mellem Danmark og Kina er det nye Fudan-Center på Københavns Universitet. Centret danner rammer om et værdifuldt partnerskab, der giver europæiske og kinesiske forskere og studerende bedre mulighed for at studere interaktionen mellem de to meget forskellige dele af verden.
- Forskningscenter skal styrke samarbejdet mellem Kina og Europa
- Flere studerende vil til udlandet med Erasmus
For yderligere oplysninger, kontakt:
Kontorchef Jacob Fuchs, tlf. 7231 8630, e-mail: jfu@ui.dk
Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail: imen@fivu.dk
Handlinger tilknyttet webside