Gå til indhold

Forskereliten hyldes med priser

07. februar 2013
Uddannelsesministeriets EliteForsk-pris 2013 uddeles til fem af landets dygtigste forskere. H.K.H. Kronprinsesse Mary overrækker priserne, der skal hjælpe ny forskning i gang.

Fem af Danmarks dygtigste forskere modtager EliteForsk-prisen 2013 på 1,2 millioner kroner. Heraf er 200.000 kroner en personlig hæderspris, mens 1.000.000 kroner går til forskningsaktiviteter

Priserne overrækkes den 7. februar af H.K.H. Kronprinsesse Mary ved en festlighed på Glyptoteket i København. Uddannelsesminister Morten Østergaard præsenterer vinderne.

– EliteForsk-prisen er en fortjent belønning til dygtige forskere, der er med til at placere Danmark i den internationale top, og det glæder mig, at vi med prisen kan påskønne indsatsen og hjælpe ny forskning i gang, siger Morten Østergaard.

Modtagere af EliteForsk-prisen 2013:

Udover de fem EliteForsk-priser uddeler uddannelsesministeren 20 EliteForsk-rejsestipendier à 300.000 kroner til talentfulde, unge ph.d.-studerende, der allerede har gjort sig gældende på deres respektive fagområder.

– Rejsestipendierne giver unge talenter mulighed for at rejse ud og tage ophold ved nogle af de allerbedste forskningsmiljøer i verden inden for deres felt. Det er vigtigt, at vi lærer af og måler os med de største kapaciteter på internationalt niveau. Internationalisering er et nøgleord inden for forskningen, og regeringen er på vej med en strategi, som blandt andet skal gøre det lettere for danske forskere og studerende at rejse ud og dygtiggøre sig samt lettere at hente dygtige forskere til Danmark og dermed styrke de danske forskningsmiljøer.

Det Frie Forskningsråd uddeler desuden Sapere Aude-bevillinger til topforskere, forskningsledere og unge talenter. Endelig bliver årets Niels Bohr Professorer fra Danmarks Grundforskningsfond hyldet.

– Det er afgørende for udviklingen af dansk forskning, at vores forskere får de bedste muligheder for at udnytte og udvikle deres talent. Dagens priser, stipendier og bevillinger er en anerkendelse af og investering i de mange dygtige forskere og talenter, siger Morten Østergaard.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Presse- og kommunikationskonsulent Steen Bruun Jensen, Styrelsen for Forskning og Innovation, tlf. 4132 6030, e-mail: 

Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail: 

Handlinger tilknyttet webside