Gå til indhold

Internationaliseringen af de videregående uddannelser skal styrkes

14. juni 2013
Regeringen offentliggør 31 konkrete initiativer, der skal få markant flere studerende til at tage på studieophold i udlandet, styrke de internationale læringsmiljøer og forbedre de danske studerendes fremmedsprogskompetencer.

Regeringen vil med en omfattende handlingsplan for internationalisering på uddannelsesområdet øge de danske studerendes udsyn og internationale kompetencer, styrke de danske uddannelsesmiljøer og gøre Danmark til et attraktivt studieland for internationale talenter.    

Den 14. juni lancerer regeringen første del af handlingsplanen under overskriften 'Øget indsigt gennem globalt udsyn - Flere studerende på studieophold i udlandet, styrkede internationale læringsmiljøer og bedre fremmedsprogskompetencer'.

Planen indeholder 31 konkrete initiativer, der skal medvirke til at indfri følgende tre målsætninger:

  • Flere studerende på de videregående uddannelser skal have et studie- eller praktikophold i udlandet 
  • Danske videregående uddannelsesinstitutioner skal have stærkere internationale læringsmiljøer 
  • De studerende skal have styrkede fremmedsprogskompetencer.

Uddannelsesminister Morten Østergaard kalder en øget internationalisering på uddannelsesområdet afgørende for de studerendes muligheder for at udleve deres fulde potentiale og for Danmarks mulighed for at drage fuld nytte af globaliseringens muligheder for at skabe job og vækst.

- Internationalt udsyn er centralt for hver enkelt studerendes dannelse og evne til at vælge sin egen vej gennem livet, men også i stigende grad et krav for at kunne begå sig på arbejdsmarkedet. Derfor er det afgørende, at langt flere af de danske studerende tager på studieophold eller kommer i kontakt med et internationalt læringsmiljø på den danske institution. Med denne handlingsplan vil vi sikre, at danske dimittender kommer ud med indsigt og kompetencer, der kan hjælpe både dem og Danmark i en globaliseret verden, siger Morten Østergaard.

Den første del af handlingsplanen omhandler primært arbejdet med at styrke internationale kompetencer blandt danske studerende, de internationale læringsmiljøer, som danske institutioner medvirker i, og de studerende fremmedsprogskompetencer.

Den bliver senere på året fulgt af en anden del, som vil være et oplæg til, hvordan Danmark også i fremtiden kan tiltrække og fastholde de dygtigste internationale studerende.

Der er tale om et oplæg til en handlingsplan og derfor sættes der nu en proces i gang, hvor alle relevante interessenter opfordres til at bidrage, ligesom dele af planen er omfattet af politiske forlig.

- Målsætningerne bag handlingsplanen skal realiseres i samspil med alle gode kræfter på området. Derfor er der lagt op til en åben og inddragende proces, så vi sikrer, at der etableres de helt rette rammer for internationalisering af de videregående uddannelser, siger Morten Østergaard.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Styrelsen for Videregående Uddannelser:
Kontorchef Lars Beer Nielsen, tlf. 7231 8910, e-mail: lni@ui.dk

Presseansvarlig Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail: imen@fivu.dk

Handlinger tilknyttet webside