Gå til indhold

Nedtælling: 10 dage til første dansker i rummet

22. august 2015
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen sidder med i rumhavnen i Kasakhstan, når Andreas Mogensen den 2. september bliver sendt på en 10 dages mission til den internationale rumstation.

Nedtællingen er startet til, at Danmark får en mand i rummet. Om 10 dage går det løs. Onsdag morgen den 2. september sætter den danske astronaut Andreas Mogensen fra European Space Agency (ESA) sig til rette i en Soyuz-raket sammen med en russisk og en kasakhisk kosmonaut. Opsendelsen finder sted fra den russiske rumhavn i Baikonur i Kasakhstan. Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen er med i Kasakhstan for at sende den første dansker godt på vej på hans tur i rummet.

Den danske ESA-astronaut er allerede i Baikonur, hvor han, sammen med de mange der arbejder med missionen, er i isolation for at undgå at blive syg eller risikere at smitte den øvrige besætning på ISS. Esben Lunde Larsen talte i telefon med Andreas Mogensen, inden han tog til Baikonur, og blev meget imponeret over den 38-årige dansker.

- Andreas Mogensen er kommet gennem verdens mindste nåleøje. Det er en kraftpræstation ud over det sædvanlige, at han er blevet astronaut. Det er en historisk begivenhed, og jeg er så stolt på Danmarks vegne, siger uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen.

Rumforskning ned på jorden

Under missionen skal Andreas Mogensen blandt andet teste nye teknologier, lægge krop til videnskabelige undersøgelser og udskifte et rumfartøj på ISS. Flere danske virksomheder og forskningsinstitutioner er involveret i missionen. Og der har gennem de seneste år været en lang række arrangementer ikke mindst for skoleelever om Andreas Mogensens mission.

- Andreas Mogensen er ikke kun en opdagelsesrejsende i rummet, han er også en isbryder for dansk rumforskning og danske virksomheder, og så er han en fantastisk ambassadør for naturvidenskab, siger Esben Lunde Larsen

Missionen varer 10 dage. Og få dage efter landingen besøger Andreas Mogensen Danmark, hvor han bl.a. vil afholde en pressekonference.

Læs mere om missionen og Andreas Mogensen

På ufm.dk kan du læse om en række gratis arrangementer, hvor du kan lære meget mere om rummet, jorden set fra rummet og de danske aktiviteter, der knytter sig til det europæiske rumsamarbejde.

Hvis du vil læse mere om missionen, de tilknyttede uddannelsesaktiviteter, Andreas Mogensens træning og hans aktiviteter på ISS, så besøg:

  • Følg rummissionen på Twitter via #rumrejsendk

For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressechef Jesper Langergaard, tlf. 72318020, e-mail: jela@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside