Nye uddannelser uden for de store byer melder klar: ”Det er en rigtig stærk start”
Der bliver fyldte undervisningslokaler efter sommerferien i både Hjørring, Slagelse og Næstved på de nye uddannelser som bioanalytiker, jordemoder og radiograf.
Fælles for de tre uddannelser er, at de er blandt de syv første ud af 41 nye uddannelser, der oprettes uden for de fire store byer, som følge af den brede politiske aftale ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’ som blev indgået sidste år.
Ud over de tre nye uddannelser i Hjørring, Slagelse og Næstved er der blevet oprettet to nye maskinmesteruddannelser i Sønderborg og Thisted. I Tønder er der blevet oprettet en ny datamatikeruddannelse og Haderslev har fået en ny uddannelse til ergoterapeut. Til sammen begynder 172 studerende på de første hold efter sommerferien.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen siger:
- Regeringen har sagt, at vi vil skabe flere uddannelsesmuligheder i Danmark. Det leverer vi på. Det er virkelig positivt, at de syv uddannelser på så kort tid nu bliver til reelle nye uddannelsestilbud uden for de store byer. Og når jordemoderuddannelsen i Slagelse, radiografuddannelsen i Næstved og bioanalytikeruddannelsen i Hjørring ovenikøbet melder om fuldt hus allerede fra første år, er det en virkelig stærk start.
- Vi vil få færre unge i Danmark i de kommende år, og når de unge søger mod byerne for at studere, vil uddannelser uden for de største byer risikere at lukke. Det skal være muligt at få en videregående uddannelse uden at se sig nødsaget til at rykke til storbyen, og derfor har vi valgt at føre en aktiv uddannelsespolitik, hvor vi blandt andet øger taxameterbeløbet til bestemte uddannelser uden for de store byer. Det gavner de unge, de lokale virksomheder og giver et Danmark i bedre balance.
Fakta
I år er der optaget 1.573 studerende på i alt 47 nye uddannelsesudbud inden for de videregående uddannelser.
7 af uddannelserne er blevet oprettet med etableringsstøtte med afsæt i den brede politiske aftale ’Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark’, som blev indgået sidste år..
76 pct. af de optagne bliver i 2022 optaget på en uddannelse inden for de fire største byer. Det er en stigning på 3 procentpoint i forhold til 2019.
Få overblikket over optaget 2022:
- Optag på de videregående uddannelser 2022
- Årets adgangskvotienter
- Uddannelser med ledige pladser
- Nye uddannelsesudbud (pdf)
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Handlinger tilknyttet webside