Danmark får universitetscenter i Beijing
Danske studerende, forskere og virksomheder kan nu se frem til et dansk universitetscenter i Kinas hovedstad Beijing. Det er planen, at byggeriet vil starte allerede til næste år, og at det vil stå klart i 2013. Derved vil Danmark være blandt de allerførste lande, der etablerer forskningsbaserede universitetsuddannelser i Kina.
Det er videnskabsminister Helge Sander og de otte danske universiteter netop blevet enige om efter et grundigt forarbejde, der startede for præcist et år siden, hvor videnskabsministeren stod i spidsen for en større dansk delegation til Kina.
Det danske universitetscenter skal lette adgangen til førende kinesiske forskningsmiljøer og gøre det smidigere at udveksle forskere og studerende mellem Danmark og Kina. Samtidig skal det sikre, at danske virksomheder i Kina får lettere adgang til medarbejdere, der også har indsigt i dansk forretningsforståelse og virksomhedskultur.
– Med det danske universitetscenter i Beijing tager Danmark et stort skridt for at udnytte globaliseringen på videnområdet. Universitetscenteret bliver en synlig platform for dansk forskning og uddannelse i verdens folkerigeste land og vil samtidig være til glæde for de godt 350 danske virksomheder, der allerede er engageret i Kina, siger videnskabsminister Helge Sander.
– Det glæder mig, at alle danske universiteter støtter op om centeret. Ved at kombinere vores styrker kan vi få den størrelse, der skal til for at gøre sig gældende i Kina. Målet er at støtte universiteternes internationale arbejde ved at opbygge stærke samarbejder med kinesiske forskere og give danske studerende bedre muligheder for at læse i Kina, som en del af deres uddannelse, siger talsmand for Danske Universiteter, rektor Jens Oddershede.
Centeret etableres i partnerskab med Universitetet for det Kinesiske Videnskabsakademi, som er hjørnestenen blandt det Kinesiske Videnskabsakademis 116 sektorforskningsinstitutioner. Derved vil danske forskere få direkte adgang til et netværk af førende forskningsmiljøer, der dækker hele Kina.
Hovedsædet for centeret bliver en ny bygning, der skal repræsentere dansk arkitektur og design. Når universitetscenteret er fuldt udbygget vil det huse 100 forskere, 75 ph.d.-studerende og 300 kandidatstuderende, hvor ca. halvdelen kommer fra Danmark. Desuden kan ansatte i de cirka 350 danske virksomheder i Kina få mulighed for efteruddannelse på centeret.
Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes via kommunikationschef Niels Hovmand på tlf.: 3392 9737 eller på mobil: 4082 8958.
Handlinger tilknyttet webside