European Science Foundation er en europæisk samarbejdsorganisation og et forum for informationsudveksling og forskningspolitiske diskussioner. Den Frie Forskningsfond er medlem af ESF og repræsenteret i ESF’s Governing Council, som varetager den løbende ledelse af organisationen.
ESF’s opgave er at fremme den frie, forskerdrevne forskning
ESF arbejder for at fremme den frie, forskerdrevne forskning og søger at opfylde denne målsætning ved:
- At styrke den europæiske grundforskning
- At rådgive om forskning og forskningspolitik
- At styrke mobiliteten mellem forskere i Europa
- At formidle samarbejde om forskningsfaciliteter
- At organisere videnskabelige aktiviteter inden for alle videnskabelige fagområder
Det forskningsfaglige arbejde foregår i de fem Standing Committees
Arbejdet inden for ESF's videnskabelige hovedområder varetages i fem Standing Committees, som har til opgave at identificere og udvikle nye forskningsinitiativer og formulere strategier for det europæiske forskningssamarbejde.
De faglige råd i Den Frie Forskningsfond udpeger rådsmedlemmer til de enkelte komiteer og er i tæt kontakt med disse.
Sådan kan dansk forskning drage nytte af ESF
Gennem DFF’s medlemskab af ESF har danske forskere adgang til at deltage i de aktiviteter og programmer under ESF, som Den Frie Forskningsfond har besluttet at medfinansiere. Desuden har danske forskere og forskningsinstitutioner mulighed for at fremsætte forslag til nye aktiviteter, enten direkte eller gennem Den Frie Forskningsfond.
ESF tilbyder en vifte af aktiviteter
ESF’s væsentligste instrumenter og programmer er:
-
Forward Looks
Et forskningsstrategisk redskab, der har til formål at identificere og udvikle fremtidige forskningsområder. Områder udvælges på baggrund af forslag fra medlemsorganisationerne.
-
Explorative workshops
Et forskningsstrategisk redskab, der giver eksperter mulighed for at mødes og udveksle viden og ideer på europæisk niveau med henblik på at udvikle et større forskningsprojekt. Workshops udvælges på baggrund af åbent opslag.
-
Research Networking Programme
Netværksaktiviteter inden for et specifikt forskningsfagligt felt, der i en længerevarende periode udføres af multinationale forskergrupper. Målet er blandt andet at udveksle erfaringer og træne unge forskere. Projekter udvælges på baggrund af åbent opslag.
-
EUROCORES
Store og tematisk meget brede forskningsprogrammer, der giver de bedste forskningsgrupper i og uden for Europa mulighed for at koordinere og udvikle samarbejde om de udvalgte temaer. Forskningsaktiviteterne finansieres af de deltagende forskningsråd. Projekter udvælges på baggrund af åbent opslag.
-
Research Conferences
Et konferenceprogram finansieret i et partnerskab mellem ESF og andre interessenter. Programmet omfatter alle videnskabelige hovedområder og giver forskningsledere og unge forskere mulighed for at mødes for at drøfte seneste udviklinger inden for deres forskningsfelt.
Specifikt om EUROCORES
Finansieringen af danske forskeres deltagelse i EUROCORES-projekter sker via de faglige råd i DFF. Da rådene har forskellige holdninger til at medvirke til en sådan finansiering anbefales det, at danske forskere, som planlægger at involvere sig i EUROCORES-projekter (som Project leader eller Principal Investigator), kontakter det relevante råds sekretariat om rådets holdning til dansk finansiering.