Gå til indhold

Danmark – Kina

Kina er en af verdens stærkeste forsknings- og teknologinationer og har på få årtier gennemgået en hastig udvikling på forsknings- og innovationsområdet.
Kontakt
Sune Kaur-Pedersen
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 40
Email: spe@ufm.dk

Kina er en stadig mere central aktør på verdenskortet for viden. Kina investerer massivt i forskning og teknologiudvikling og i uddannelse og er i dag tæt på at være det land i verden, der investerer mest i forskning og udvikling. I fokus for det dansk-kinesiske samarbejde er grøn energi, clean tech og life science.

Fundamentet for det bilaterale forsknings- og teknologisamarbejde med Kina blev lagt i et Memorandum of Understanding med det kinesiske forskningsministerium fra 2007. Samme år etablerede Uddannelses- og Forskningsministeriet også et innovationscenter i Shanghai.

Kina deltager også i forskellige internationale programmer og organisationer, som kan danne ramme om samarbejde med danske partnere. Det gælder særligt Horizon Europe, som er EU’s rammeprogram for forskning og innovation i årene 2021-27. Innovationsfonden gennemfører jævnlige bilaterale opslag i samarbejdet med det kinesiske forskningsministerium.

Mange danske universiteter har både forsknings- og uddannelsessamarbejder og strategiske samarbejdsaftaler med kinesiske partnerinstitutioner. I 2010 indgik UFM og alle otte danske universiteter derudover et uddannelses- og forskningssamarbejde under navnet Sino-Danish Centre for Education and Research (SDC) med Chinese Academy of Science og University of Chinese Academy of Science (UCAS). SDC er placeret nord for Beijing.

Senest opdateret 05. januar 2022