Kina har verdens største videnskabelige produktion og er et af de lande i verden der investerer mest i forskning og udvikling. I fokus for det dansk-kinesiske samarbejde er grøn omstilling, og særligt klimaforandringer, miljøbeskyttelse, bæredygtigt landbrug og fødevarer og global sundhed.
Fundamentet for det bilaterale forsknings- og teknologisamarbejde med Kina blev lagt i et Memorandum of Understanding med det kinesiske forskningsministerium fra 2007. Samme år etablerede Uddannelses- og Forskningsministeriet et innovationscenter i Shanghai.
I 2025 blev et opdateret forståelsespapir om forskning og innovation, samt uddannelse med ovenstående fokusområder i tråd med det dansk-kinesiske grønne fælles arbejdsprogram for perioden 2023-2026 underskrevet.
Kina deltager også i forskellige internationale programmer og organisationer, som kan danne ramme om samarbejde med danske partnere. Det gælder Horizon Europe, som er EU’s rammeprogram for forskning og innovation 2021-2027, men også Global Innovation Network Programme hvor der kan søges støtte til netværksskabende aktiviteter mellem danske og udenlandske forsknings- og innovationsaktører hvor Kina er et af de prioriterede samarbejdslande.
Mange danske universiteter har både forsknings- og uddannelsessamarbejder og strategiske samarbejdsaftaler med kinesiske partnerinstitutioner. I 2010 indgik UFM og alle otte danske universiteter derudover et uddannelses- og forskningssamarbejde under navnet Sino-Danish Centre for Education and Research (SDC) med Chinese Academy of Science og University of Chinese Academy of Science (UCAS). SDC er placeret nord for Beijing.