Gå til indhold

Danmark - Kina

Kina er en af verdens stærkeste forsknings- og teknologinationer og har på få årtier gennemgået en hastig udvikling på forsknings- og innovationsområdet.

Kina har verdens største videnskabelige produktion og er et af de lande i verden der investerer mest i forskning og udvikling. I fokus for det dansk-kinesiske samarbejde er grøn omstilling, og særligt klimaforandringer, miljøbeskyttelse, bæredygtigt landbrug og fødevarer og global sundhed.

Fundamentet for det bilaterale forsknings- og teknologisamarbejde med Kina blev lagt i et Memorandum of Understanding med det kinesiske forskningsministerium fra 2007. Samme år etablerede Uddannelses- og Forskningsministeriet et innovationscenter i Shanghai.

I 2025 blev et opdateret forståelsespapir om forskning og innovation, samt uddannelse med ovenstående fokusområder i tråd med det dansk-kinesiske grønne fælles arbejdsprogram for perioden 2023-2026 underskrevet.

Kina deltager også i forskellige internationale programmer og organisationer, som kan danne ramme om samarbejde med danske partnere. Det gælder Horizon Europe, som er EU’s rammeprogram for forskning og innovation 2021-2027, men også Global Innovation Network Programme hvor der kan søges støtte til netværksskabende aktiviteter mellem danske og udenlandske forsknings- og innovationsaktører hvor Kina er et af de prioriterede samarbejdslande.

Mange danske universiteter har både forsknings- og uddannelsessamarbejder og strategiske samarbejdsaftaler med kinesiske partnerinstitutioner. I 2010 indgik UFM og alle otte danske universiteter derudover et uddannelses- og forskningssamarbejde under navnet Sino-Danish Centre for Education and Research (SDC) med Chinese Academy of Science og University of Chinese Academy of Science (UCAS). SDC er placeret nord for Beijing.

Kontakt

Anne Margrethe Dahl Nielsen
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 59
Email: amdn@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 22. januar 2025