Gå til indhold

ASIM observatoriet virker som det skal og har sendt sine første data til forskerne

Forskere og ingeniører fulgte processen tæt, da ASIM-observatoriet fredag den 13. april blev monteret på ydersiden af den internationale rumstation ved hjælp af rumstationens robotarm. Henover weekenden blev der tændt for strømmen, og de første data blev sendt til kontrolcentret i Belgien.

Først blev ASIM's hovedcomputer startet op, så og de to hovedinstrumenter, MMIA-enheden med de optiske kameraer og røntgen-detektoren MXGS med computer, strømforsyninger og otte detektormoduler. Alt er nu tændt og fungerer som forventet.

Data kommer ned fra den internationale rumstation, ISS via den europæiske rumorganisation ESA's kontrolcenter i Belgien, hvorfra de sendes videre til ASIM-datacenteret på DTU Space. Her renses og sorteres data, for blandt andet at fjerne 'støj', så data bliver brugbare for forskerne.

"Alt fungerer som planlagt efter transporten derud og montage i et barskt miljø udvendigt på rumstationen. Nu forestår et arbejde med at teste og kalibrere instrumenterne. Derefter kan vi komme i gang med at indhente videnskabelige data, og så bliver det for alvor spændende," fortæller direktør på DTU Space, Kristian Pedersen.

Fra sin position på Columbus-modulet uden på ISS 400 km over jorden skal ASIM-udstyret de kommende år undersøge energiudladninger fra lyn og relaterede processer i forbindelse med tordenvejr. De lyn, der undersøges, slår udad mod rummet og ikke nedad, som de lyn der typisk ses fra jorden. Det sker omkring 20 til 100 km over jorden.

 

 

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 28. november 2022