"Det er vigtigt, at Danmark med en stærk rumstrategi sikrer gode muligheder for at gå i front med nye innovative rumløsninger, både når det drejer sig om udforskning og om udnyttelse af rummets muligheder”, skriver Lars Alminde.
Nanosatellitter på 1-10 kg fra virksomheden GomSpace i Aalborg har siden 2007 indtaget en styrkeposition på den internationale scene.
Lars Alminde peger på, at GomSpace og andre er klar til at indtage rummet med ”sværme” af nanosatellitter, fordi det kan betale sig! GomSpace arbejder lige nu sammen med Udenrigsministeriets Investeringsfond for Udviklingslandene og en gruppe private investorer. Igennem selskabet Aerial and Maritime vil de etablere en rumbaseret service til landene omkring ækvator som skal bidrage til, at de enkelte lande fra 2019 kan overvåge fly og skibstrafik.
I tillæg til kommercielle muligheder åbner nanosatellitterne også op for fornyet udforskning af rummet. NASA’s InSight mission, der blev sendt op den 5. maj 2018 medbragte for eksempel to nanosatellitter, der sammen med Mars landeren netop nu er på vej til Mars.
Også den europæiske rumorganisation, ESA undersøger muligheden for at medbringe flere nanosatellitter sammen med et moderskib ved undersøgelser af asteroider (Hera missionen) så simultane observationer af asteroiden kan foretages med videnskabelige instrumenter på nanosatellitterne fra forskellige vinkler mens asteroiden ”bombarderes” med et projektil for at hvirvle støv op.
Lars Alminde bemærker, at det i et lille land som Danmark godt kan lykkes at komme i front på nye og spændende områder, men at det kan være svært at fastholde førerpositionen, når store lande og stærke økonomiske interesser også bliver sultne på de nye muligheder.