Gå til indhold

Teknologisk Institut skal udvikle 'rumdragt' til robotter

Teknologisk Institut har netop annonceret, at de har fået kontrakt med European Space Agency (ESA) på at tage første skridt i udviklingen af en beskyttende beklædning – et såkaldt smart skin – til robotarme. Visionen er at bane vej for flere robotter i rummet.

Kom med ideer til hvad der skal ske efter den internationale rumstations levetid. Foto: ESA/NASA

Med sin seneste rapport Revolution Space er står det klart, at ESA forbereder sig på rejser længere ud i rummet. Astronauter vil i stigende grad få robotter som kolleger i rummet. Det kræver dog, at robotterne er sikre at arbejde sammen med, og at de – ligesom astronauterne – bliver beskyttet mod rummets barske spilleregler med stråling, tryk og voldsomme temperatursvingninger.

European Space Agency (ESA) har derfor nu udpeget Teknologisk Institut til at begynde udviklingen og afprøvningen af en beskyttende beklædning til robotarme, så man på sigt vil kunne accelerere udforskningen af rummet ved brug af robotter.

”Vi vil designe og teste et smart skin, der vil gøre robotter mere velegnede til den fremtidige rumudforskning. Det indebærer test af avancerede overfladesensorer og alarmpaneler, der kan gøre robotterne i stand til at detektere og undgå potentielle sammenstød med omgivelserne. Det vil gøre dem til robuste og sikre hjælpere for astronauter i rummet”, siger seniorkonsulent Christian Dalsgaard fra Teknologisk Institut.

Jf. den Nationale Robotstrategi fra 2020 har den danske robotindustri hen over de seneste år gennemlevet en kraftig vækst i eksport, omsætning og beskæftigelse. Strategien peger også på mulighederne for at udvikle teknologi til brug på månen og Mars og på, at teknologi udviklet til rummet er et kvalitetsstempel, som kan bruges i mange andre sammenhænge. Med kontrakten fra ESA går Teknologisk Institut foran og kombinerer de stærke danske kompetencer med internationale muligheder.

Kontakt

Peter Mandix Sehestedt
Chefkonsulent
Tlf.: 72318202
Email: pse@ufm.dk
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen