Gå til indhold

Lovprogram 2014-2015

Uddannelses- og Forskningsministeriets lovprogram for Folketingsåret 2014-2015.

Ændring af lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne

(Udvidelse af anvendelsesområde) (Nov I)

Lovforslaget giver mulighed for at realisere VEU-pakkens initiativer om bedre mulighed for videreuddannelse for faglærte. Lovforslaget indebærer bl.a., at de maritime og de videregående kunstneriske uddannelser også omfattes af det generelle regelsæt for efter- og videreuddannelser for de erhvervsrettede videregående uddannelsesinstitutioner (åben uddannelse), hvorved de opnår samme vilkår for at udbyde efter- og videregående uddannelse som de øvrige videregående uddannelser.


Ændring af universitetsloven, lov om erhvervsakademier for videregående uddannelser, lov om professionshøjskoler for videregående uddannelser, lov om medie- og journalisthøjskolen, lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner, lov om maritime uddannelser og lov om adgangsregulering ved videregående uddannelser

(Gennemsigtighed i valg af uddannelse, forsikring af gæsteforskere og krav til oversættelse af eksamensbeviser) (Nov I)

Lovforslaget forpligter de videregående uddannelsesinstitutioner til at indberette oplysninger til brug for et digitalt værktøj, som skal skabe bedre gennemsigtighed til gavn for de studerendes uddannelsesvalg. Endvidere styrkes uddannelsesinstitutionernes mulighed for at tiltrække udenlandske gæsteforskere ved forsikringsmæssigt at sidestille dem med institutionernes egne ansatte. Endelig får uddannelses- og forskningsministeren med forslaget bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler om krav om oversættelse af eksamensbeviser m.v. i forbindelse med ansøgninger om optagelser.


Ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU), lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, ligningsloven og lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v.

(Forenkling af SVU-ordningen) (Dec I)

Lovforslaget har til formål at gennemføre en række forenklinger i vejledningen og administrationen af ordningen om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU).


Ændring af lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner

(Ingen krav om prækvalifikation af nye uddannelser, som er fremkommet ved sammenlægning af eksisterende uddannelser) (Dec I)

Lovforslaget har til formål at give uddannelsesinstitutioner øget fleksibilitet og administrativt incitament til at sammenlægge eksisterende uddannelser med henblik på at begrænse det samlede antal uddannelser og øge gennemsigtigheden i uddannelsesudbuddet. Det sker ved at indføre en mulighed for at fravige kravet om prækvalifikation ved sammenlægning af to eller flere eksisterende uddannelser.


Ændring af SU-loven og lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser

(Udbud af adgangskurser til ingeniøruddannelserne og lignende tekniske uddannelser, statens uddannelsesstøtte til supplering som enkeltfag fra adgangskurset til ingeniøruddannelserne, hjemmel til elektronisk at indhente oplysninger fra indkomstregisteret og til at samkøre og sammenstille oplysningerne i kontroløjemed m.v.) (Jan I)

Lovforslaget skaber hjemmel til udbud af adgangskurser til ingeniøruddannelserne og lignende tekniske uddannelser og giver mulighed for statens uddannelsesstøtte (SU) til supplering som enkeltfag fra adgangskurset til ingeniøruddannelserne. Lovforslaget indeholder endvidere en række administrative og tekniske ændringer, herunder hjemmel til kontrol af, at uddannelsessøgende, der får SU som arbejdstagere efter EU-retten, fortsat er arbejdstagere, mens de får SU.


Ændring af lov om maritime uddannelser og lov om vurdering af udenlandske uddannelseskvalifikationer m.v.

(Harmonisering af visse regler for de maritime uddannelser) (Jan II)

Lovforslaget har til formål at modernisere og harmonisere reglerne for de maritime uddannelsesinstitutioner med reglerne for de øvrige uddannelsesinstitutioner under Uddannelses- og Forskningsministeriet.


Lovgivning vedrørende opfølgning på Udvalget for kvalitet og relevans i de videregående uddannelser (Feb II)

Regeringen nedsatte i oktober 2013 et udvalg for kvalitet og relevans i de videregående uddannelser, der forventes at afrapportere i efteråret 2014. Der kan blive tale om lovopfølgning på baggrund heraf.


Uddannelses- og forskningsministeren vil give Folketinget redegørelse om:

Redegørelse om forsknings- og innovationsområdet (Okt II)


Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 26. februar 2015