Gå til indhold

Forord

Forord til Grænseløs vejledning / Gränslös Vägledning.

Ulf Melin
Ulf Melin. Generaldirektör på Internationella Programkontoret
Torben Klein
Torben Klein. Direktør i CIRIUS til nov. 2007

Forord

af Torben Klein og Ulf Melin

I disse år tales der meget om globalisering og internationalisering både i uddannelses- og arbejdsmarkedssammenhæng. I mange EU-lande er der også stort fokus på uddannelses- og erhvervsvejledning, blandt andet fordi det forventes, at vejledningen kan spille en vigtig rolle i forhold til at fremme livslang læring.

Men det er ikke så ofte, at globalisering, internationalisering og vejledning kædes sammen. I CIRIUS og på Internationella Programkontoret ser vi dog en tydelig sammenhæng, og vi vil gerne bidrage til at fremme den internationale bevidsthed blandt vejledere i Sverige og Danmark.

Det er vigtigt, at vejledere har kendskab til de mange muligheder for transnational mobilitet, som findes – både i og uden for uddannelsessystemet. Det er vigtigt, at vejledere kender til barriererne for mobilitet og – ikke mindst – til det læringspotentiale, som er knyttet til et ophold i udlandet. Et udlandsophold, hvad enten det drejer sig om uddannelse, praktik eller arbejde, vil i langt de fleste tilfælde være en meget værdifuld erfaring for det enkelte menneske, blandt andet fordi det medfører udvikling af både faglige og personlige kompetencer.

I dagens samfund bliver vi alle påvirket af globaliseringen.De fleste virksomheder, organisationer og institutioner har en eller anden form for relation til andre lande, og arbejdsgivere lægger i stigende grad vægt på international erfaring, gode sprogkundskaber og interkulturelle kompetencer, når de skal ansætte nye medarbejdere. Det vil sige,at uanset om en ung dansker eller svensker ikke har den ringeste intention om at bosætte sig uden for hjemlandets grænser, så vil det alligevel være et aktiv at have erfaringer fra et udlandsophold – også når det gælder jobsøgning på det hjemlige arbejdsmarked. Dét er et aspekt, som det er vigtigt at inddrage i vejledningen.

Det er også en kendsgerning, at mange svenske og danske vejledere får flere og flere henvendelser om uddannelse og arbejde i udlandet, og et stigende antal uddannelsesinstitutioner, virksomheder og organisationer har erklærede mål for internationalisering. Det er derfor ikke bare vigtigt, men også nødvendigt med et internationalt perspektiv i vejledningen i vores lande.

Formålet med denne publikation er at sætte fokus på den internationale dimension i uddannelses- og erhvervsvejledningen. Det er vores håb, at de 12 artikler i publikationen vil inspirere til debat i vejlederkredse og bidrage til at sætte internationalisering og transnational mobilitet på dagsordenen i forbindelse med planlægningen af vejledningstilbud.


Förord

Av Ulf Melin och Torben Klein  

Globalisering och internationalisering har i flera år diskuterats flitigt i både utbildnings- och arbetsmarknadssammanhang. I många EU-länder fokuserar man också på studie-och yrkesvägledning, bl a då vägledning anses ha en nyckelfunktion för det livslånga lärandet.

Men det är inte så ofta som globalisering, internationalisering och vägledning paras ihop. På Internationella programkontoret och på CIRIUS ser vi dock en tydlig koppling och vi vill gärna bidra till att främja den internationella medvetenheten bland vägledare i Sverige och Danmark.

Det är viktigt att vägledare har kännedom om de många möjligheter till transnationell rörlighet som finns – både inom och utanför utbildningssystemet. Det är också viktigt att vägledare känner till hindren för mobilitet men framför allt, den potential för lärande som är knuten till att spendera en period utomlands. En sådan utlandsperiod, vare sig det handlar om utbildning, praktik eller arbete, är oftast en mycket värdefull erfarenhet, eftersom det medför en utveckling på både det personliga och professionella planet.

I dagens samhälle påverkas vi alla av globaliseringen. De flesta verksamheter, organisationer och institutioner har en eller annan form av relation till andra länder och arbetsgivare lägger i ökande utsträckning vikt vid internationella erfarenheter, goda språkkunskaper och interkulturell kompetens då de skall anställa nya medarbetare. Det betyder att även om en ung dansk eller svensk inte har den minsta intention att bosätta sig utomlands så kan det ändå vara en fördel att ha erfarenheter från en utlandsperiod – även när man söker jobb på den inhemska arbetsmarknaden. Detta är en aspekt som är viktig att uppmärksamma inom vägledning.

Det är också ett faktum att både svenska och danska vägledare, i sitt dagliga arbete, allt oftare ställs inför frågor om utlandsstudier och arbete i andra länder och ett stigande antal utbildningsinstitutioner, verksamheter och organisationer har uttalade mål för internationalisering. Det är därför inte bara viktigt utan också nödvändigt med ett internationellt perspektiv inom vägledningsområdet i våra länder.

Målet med denna publikation är att sätta fokus på den internationella dimensionen i studie- och yrkesvägledning. Det är vårt hopp att de 12 artiklarna i publikationen skall inspirera till debatt i vägledningskretsar och bidra till att sätta transnationell rörlighet på dagordningen i samband med planeringen av vägledningsverksamhet.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 21. februar 2013