Gå til indhold

Tværfaglighed i strategisk forskning

Forsideillustrations tekst mangler
Det Strategiske Forskningsråd (DSF) har netop udsendt rapporten ”Tværfaglighed i strategisk forskning”. Heri fremgår det, at over 2/3 af projekterne i DSF går på tværs af videnskabelige fagområder, og at forskerne opfatter tværfaglig forskning som en mere effektiv måde at løse problemer på.
: 24. november 2009
: 978-879-23-7221-5
: 978-879-23-7222-2
: 124

Om publikationen

Baggrund for rapporten

Strategisk forskning er kendetegnet ved store og længerevarende bevillinger til forskningsprojekter rettet mod belysning eller løsning af særligt prioriterede udfordringer i samfundet. Problemorienteret forskning er ofte i sin natur tværgående og løses derfor bedst ved en tværfaglig tilgang. Forskning i grænsefladerne mellem de videnskabelige discipliner giver samtidig mulighed for nye gennembrud.

Det Strategiske Forskningsråd har ønsket en dybere belysning af sammenhængen mellem tværvidenskabelighed og strategisk forskning. Derfor har rådet fået udarbejdet rapporten ”Tværfaglighed i strategisk forskning”. Rapporten dokumenterer omfang og karakter af tværfaglighed i strategisk forskning, og den skitserer såvel perspektiver og muligheder som udfordringer i tværfaglig forskning. Nogle af de væsentligste resultater og budskaber er:

  • Over 2/3 af projekterne i DSF går på tværs af videnskabelige fagområder
  • Gevinsterne ved tværfaglig forskning er ifølge forskerne en mere effektiv problemløsning og et styrket anvendelsespotentiale for resultater
  • Udfordringer er, at tværfagligt samarbejde kræver stærk ledelse, og at der kan være institutionelle barrierer
  • Forskeruddannelse skal fagligt forankres, men et tværfagligt element styrker bredde og relevans af Ph.d.-forløb
  • Tværfaglig forskning kan være sværere at publicere i højt citerede tidsskrifter, men kan omvendt generelt give øgede publiceringsmuligheder.

Rapporten giver dokumentation for, at Det Strategiske Forskningsråd har stor betydning for styrkelse af tværvidenskabelig forskning.


 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 11. september 2013