Gå til indhold
Du er her: Forside Publikationer 2016 Virksomheders investeringer i forskning og udvikling under finanskrisen

Virksomheders investeringer i forskning og udvikling under finanskrisen

Ny analyse fra Teknologisk Institut undersøger virksomheders investeringer i forskning og udvikling (FoU) under finanskrisen
Ny analyse fra Teknologisk Institut undersøger virksomheders investeringer i forskning og udvikling (FoU) under finanskrisen. De undersøgte virksomheder, der investerede i FoU, har oplevet øget vækst i både omsætning og beskæftigelse.
: 15. september 2016
: 978-87-91461-20-0
: Teknologisk Institut
: 2016
: 52

Teknologisk Institut har udarbejdet en analyse på opdrag af Uddannelses- og Forskningsministeriet med henblik på at belyse, hvilken betydning virksomhedernes valg af FoU-investeringer under finanskrisen havde for deres udvikling.

Analysen peger på, at de undersøgte virksomheder, der investerede i FoU under finanskrisen, klarede sig bedre på vækst og velfærd.  Analysen kan dog ikke nødvendigvis alene forklare virksomhedernes udvikling, da resultatet også kan være drevet af forhold, der ikke er observeret i analysen som for eksempel virksomhedernes adgang til kapital. Nogle af disse andre forhold er forsøgt håndteret ved at inddrage blandt andet soliditet, størrelse og brancher som kontrolvariabel.  

De nye tal kommer på et tidspunkt, hvor erhvervslivets FoU-investeringer er stagneret (og viser tegn til fald), og analysen giver dermed et interessant perspektiv på, hvilken betydning virksomhedernes valg af FoU-strategi kan have for deres udvikling.

Analysen er med til at understrege dybden af finanskrisen og den uforudsigelighed, der har gjort sig gældende for virksomhederne i perioden efter krisen. Som eksempel havde 50 procent af de undersøgte virksomhederne planlagt stigende eller uændrede FoU-investeringer i 2009, men kun cirka halvdelen af virksomhederne kunne realisere den planlagte investering.

Senest opdateret 15. august 2019