Gå til indhold

Forsøgs- og udviklingsprojekt: Ny vertikal vejledningsmetode til målrettet rekruttering på videregående VEU med overlap til erhvervsrettet VEU (UCL)

Med projektet afprøves metoder at sikre en sammenhængende indsats for at rekruttere og vejlede medarbejdere til efteruddannelser på tværs af kvalifikationsniveau. Projektet løber fra 2019-2021.

Store dele af arbejdsmarkedet er præget af konstante omstillingsbehov og forandringer – dette gælder i såvel den private som den offentlige sektor - og er bl.a. en følge af den høje grad af digitalisering og andre teknologiske påvirkninger, der præger næsten alle jobfunktioner i mere eller mindre grad. Medarbejdere med den rette viden, færdigheder og kompetencer er den centrale nøgle til enhver virksomheds værdiskabelse, konkurrence- og vækstpotentiale.

Det er projektledernes erfaring fra bl.a. praksisindsigt, at uddannelsesinstitutionernes vejledning og dialog til og med virksomheder og medarbejdere - om såvel almen VEU - Erhvervsrettet VEU (AMU) - som videregående VEU - i høj grad bærer præg af en form for ”horisontal søjleopdeling”. Dvs. en sektoropdeling imellem kvalifikationsniveauer og tilsvarende institutionsopdelingen, der danner både horisontale og vertikale siloer i forhold til en holistisk og sammenhængende information og vejledning i markedet. Uddannelsesinstitutionerne og sektorerne kan have tendens til at ”servicere" arbejdsmarkedet indenfor eget områdes faglige udbud og ikke mindst kvalifikationsniveau.

Projektets forudsætning er at skabe en ny sammenhæng i vejledningen og serviceringen på tværs. Udgangspunktet er en ny vertikal VEU-tilgang, der understøtter kompetencer og kvalifikationsbehov på en omsiggribende tværgående trend i samfundet, nemlig digitalisering.

Projektets formål er at udvikle og afprøve ny best practice, hvor der sikres en holistisk informations- og vejledningsapproach - en vertikal og om nødvendigt også horisontalt VVEU-vejledning, som sikrer ”den rette information og vejledning til den rette person og virksomhed og til den rette tid. Med andre ord skal der gentænkes og udvikles en række værktøjer og metoder til at kvalificere vejledningsindsatsen med henblik på bedre rekruttering til efter- og videreuddannelse. Projektet er overordnet delt op i fire faser:

  1. Afdækning af eksisterende projekter, rapporter og erfaringer
  2. Udvikling og udarbejdelse af værktøjer og metoder for nyt vertikalt vejledningsforløb (ift. vejledning af virksomheder og medarbejdere)
  3. Rekruttering og træning af vejledere og konsulenter fra VEU og VVEU (f.eks. UCL, SDE, EUC Lillebælt, Tietgen m.fl.)
  4. Gennemførelse af 100 virksomhedsbesøg med informationsmøder, vejledninger og rekruttering
  5. Videndeling

Projektet løber fra primo 2019 til ultimo 2020. Projektet er ledet af UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i samarbejde med arbejdsmarkedets parter (bl.a. Dansk Industri, Dansk Metal, HK, Teknisk Landsforbund, Tekniq, 3F, Dansk Byggeri, Dansk EL-Forbund og HK), og udvalgte udbydere (fx SDE, EUC Lillebælt, Tietgen, Maskinmesterskolen i Fredericia).

Kontakt

Torsten Asmund Sørensen
Specialkonsulent
Tlf.: 72318625
Email: toso@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024