FN´s verdensmål sætter frem mod 2030 kursen mod en bæredygtig udvikling og regeringens mål er, at nå 70% CO2-reduktion i 2030. Fødevareforbruget er en af de helt store klimasyndere. Fødevareforbruget udgør omkring 25 % af den samlede klimabelastning pr. person i de vestlige lande. Animalske produkter står traditionelt og fortsat centralt i danske måltider og undersøgelser har vist, at kød og mejerivarer tegner sig for 75 % af madens klimabelastning. Intentionen med De officielle Kostråd-Godt for sundhed og klima er, at de skal medvirke til at iværksætte en grøn omstilling, herunder mindske animalske produkter i måltiderne og mindske madspild. De største udfordringer i forbindelse med omstillingen er manglende viden, alternative rå- og fødevarer, generelle politiske målsætninger og lokalt tilpassede indkøbsaftaler. Den grønne omstilling kræver forandring og involvering på tværs af hele fødevarekæden.
Trods de senere års stigende forskning og viden om grøn omstilling, er det fortsat en udfordring, at finde relevant dokumentation og bringe viden i anvendelse i hverdagens praksis i forhold til at udvikle og optimere produktion af grønne, sunde og mindre CO2-belastende fødevarer til gavn for offentlige og private køkkener, virksomheder samt for forbrugere. Et uddannelsesprogram om bæredygtige fødevarer på tværs af aktører i hele værdikæden er afgørende for den grønne omstilling af fødevareproduktion og – forbrug. Fødevarer er en styrkeposition på Lolland–Falster og lokalt arbejdes der med fødevareinnovation på tværs af køkkener og virksomheder i et innovations- og vidensmiljø. Der kan skabes en unik mulighed for at udvikle og afprøve et uddannelsesprogram i et pilotforløb på Lolland–Falster.
Projektets målsætninger:
- Kortlægge behov for kompetencer på tværs af hele fødevareværdikæden til grøn omstilling herunder offentlige og private fødevare- og madproduktioner med afsæt i Lolland-Falsters fødevaremiljø
- Udvikle et uddannelsesprogram Grøn omstilling af fødevareerhverv målrettet fødevareaktører og madprofessionelle. Afvikling af pilotforløb Grøn omstilling i fødevareerhverv i fødevareinnovations-miljøet på Lolland-Falster
- Uddannelsesprogrammet udvikles fleksibelt, så det kan udbydes i forskellige on-site og virtuelle formater, som muliggør en høj grad af lokal forankring og som samtidig kan koble sig til eksisterende udbud af videregående voksen- og efteruddannelse (VVEU) på diplomniveau.