Gå til indhold

Masteruddannelse i bæredygtigt byggeri (AU)

Udvikling og drift af uddannelsen vil ske i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet. Foreningen for Rådgivende Ingeniører vil bidrage med viden om aftagernes behov og etablere kontakt til relevante virksomheder.

Over de seneste fem år er der sket et markant skifte i fokus på digitalisering og bæredygtighed, men ressourcerne er der ikke til at imødekomme efterspørgslen. Bæredygtighed er nu noget alle fagligheder relateret til renovering og nybygning skal forholde sig til, men som kun få kan gøre. Store ingeniørrådgivningsvirksomheder har stadig blot en håndfuld ansatte – ud af måske flere tusinde – der udelukkende fokuserer på bæredygtighed. Dette afspejler sig også i uddannelsen – hos de studerende er bæredygtighed nu noget som efterspørges, hvorimod det for få år siden var noget, som kun få var interesseret i. Det er de unge nyuddannede, der kommer ud i virksomhederne og varetager opgaverne omkring bæredygtighed - men dette giver en flaskehals, hvis man ikke får de specifikke fagligheder opkvalificeret, da det kræver både erfaring og viden for at komme med de rigtige løsninger, der flytter den danske byggebranche i en mere bæredygtig retning.

Byggebranchen står for ca. 30% af den danske CO2 udledning, 38% af den samlede affaldsmængde og over 40% af det samlede ressourceforbrug, er der i høj grad potentiale for at bidrage til et mere bæredygtigt samfund ved at reducere klimaaftrykket væsentligt inden for byggeriet og derved bidrage meget til den grønne omstilling. Udfordringen er dog, at det i dag blot er en meget snæver faggruppe inden for byggeriet, der har kendskab til værktøjer og beregninger, som kan godtgøre bæredygtighed i byggeriet.

Den langsigtede effekt af dette projekt er, at sikre, at den danske byggebranche har kompetencer til at udvikle sig i en meget mere bæredygtig retning. Dette gøres ved at opbygge en fleksibel masteruddannelse i bæredygtigt byggeri. Uddannelsen opbygges, så den er bæredygtig og giver synergi til dagstudierne, således at også enkelte elementer kan give de studerende efterspurgte kompetencer.

Kontakt

Torsten Asmund Sørensen
Specialkonsulent
Tlf.: 72318625
Email: toso@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024