Gå til indhold

Dansk universitet på vej i Kina

28. februar 2008
Der skal ske en langt større udveksling af danske og kinesiske forskere og elitestuderende – og gerne i et tæt samspil med erhvervslivet. Samtidig er et dansk universitet i Kina muligvis undervejs.

Der skal ske en langt større udveksling af danske og kinesiske forskere og elitestuderende – og gerne i et tæt samspil med erhvervslivet. Samtidig er et dansk universitet i Kina muligvis undervejs.

Det er nogle af meldingerne i den Kina-strategi, som videnskabsminister Helge Sander torsdag fremlagde på et pressemøde i København.

Strategien, der er en direkte opfølgning på ministerens besøg i Kina i efteråret, har til formål at styrke samarbejdet mellem Danmark og Kina inden for forskning, universitetsuddannelser og innovation.

– Kina har de seneste år investeret massivt i forskning og uddannelse og har overhalet Europa på en række områder. Derfor glæder jeg mig over, at Danmark nu får en Kina-strategi med klare prioriteter og initiativer inden for hele videnområdet, siger videnskabsminister Helge Sander.

Planen målretter ti eksisterende ordninger og præsenterer ni nye initiativer, blandt andet:

  • Etableringen af et dansk universitet i Kina, for eksempel som et konsortium af danske universiteter, virksomheder og godkendte teknologiske serviceinstitutter. I første omgang sættes der et udredningsarbejde i gang her i foråret.
  • Særlige stipendier til dygtige kinesiske universitetsstuderende, for eksempel gennem en udvidelse af de eksisterende ordninger for studerende uden for Europa.
  • Etableringen af trainee- og praktikpladser for elitestuderende såvel i Danmark som i Kina – gennem tæt dialog med universiteter og erhvervsliv.
  • Flere kinesiske topforskere skal til Danmark, og der skal støtte til dansk forskning i Kina. Der lægges op til ph.d.-stipendiater og post.docs. for unge kinesiske studerende og til særlige Kina-stipendier for danske forskere.

– Strategien indeholder en række initiativer, der umiddelbart kan sættes i gang samt flere langsigtede projekter, der kræver et længere tilløb. Men det afgørende er, at danske forskere, videninstitutioner og virksomheder nu får de bedste muligheder for at styrke samarbejdet med Kina, siger Helge Sander.


Videnskabsminister Helge Sander kan kontaktes via kommunikationschef Niels Hovmand på tlf.: 3392 9737 eller på mobil: 4082 8958.

Handlinger tilknyttet webside