Gå til indhold

Mere end 40 topforskere og forskertalenter med base i Danmark fik i 2024 EU’s fineste hæder

I 2024 har topforskere og forskertalenter på danske forskningsinstitutioner igen mod-taget flere af de eftertragtede bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) til banebrydende forskning. I alt har 43 forskere baseret i Danmark i 2024 fået en af ERC’s bevillinger.

Hvert år uddeler Det Europæiske Forskningsråd (ERC) store bevillinger til lovende forskertalenter på de europæiske institutioner og de allerbedste forskere på kontinentet eller forskere, der vil forske i Europa. Bevillingerne har det til fælles, at de gives til projekter på højt internationalt niveau, som er baseret på forskernes egne nyskabende idéer.

(artiklen fortsætter efter billedet)

43 forskere fik ERC grants i 2024. Foto: Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
43 forskere fik ERC grants i 2024. Foto: Uddannelses- og Forskningsstyrelsen

Flotte resultater i alle kategorier

I de fem typer af ERC-bevillinger, som uddeles årligt, har forskere i Danmark igen klaret sig godt. Faktisk i alle kategorierne af ERC-bevillinger. Forskerne fordeler sig på 41 bevilligede projekter:

  • 15 Starting Grants (gives til forskere i begyndelsen af deres karriere)
  • 9 Consolidator Grants (gives til forskere med omkring 10 års erfaring)
  • 7 Advanced Grant (gives til de mest erfarne og etablerede forskere)
  • 7 Synergy Grants (gives til forskerteams på tværs af forskningsfelter)
  • 3 Proof of Concept Grants (gives til forskere som tidligere har modtaget et ERC Grant. Midlerne går til at kommercialisere deres forskningsresultat).

De 43 forskere skal findes på institutioner over hele landet med Københavns Universitet som topscorer med 17 bevillingsmodtagere, mens Danmarks Tekniske Universitet indtager en andenplads med 9, Aarhus Universitet har modtaget 7, Syddansk Universitet har fået 5, Aalborg Universitet 2, Copenhagen Business School, IT-Universitet i København og Region Hovedstaden har en enkelt bevillingsmodtager hver.

Fra PFAS hos mennesker til stabil energi

De 41 bevilligede forskningsprojekter spænder over en række naturvidenskabelige, samfundsvidenskabelige, sundhedsvidenskabelige, humanistiske og tværfaglige emner.

Professor Tina Kold Jensen fra Syddansk Universitet skal f.eks. bruge sit Advanced Grant til at undersøge, om PFAS hos mennesker kan nedbringes og elimineres for at mindske de mange sundhedsskadelige konsekvenser af stofferne.

På Aarhus Universitet skal lektor Helle Strandgaard Jensen med sit Consolidator Grant undersøge internettets påvirkning af børn med fokus på, hvordan internettets indtog i 1990’erne påvirkede børns barndom ved at sammenligne USA, Danmark og Sydkorea.

Et af de 15 Starting Grant-projekter, som ledes af lektor Charlotte Mason på Københavns Universitet, skal se nærmere på, hvordan de første stjerner og galakser blev skabt i det tidlige univers.

På Aalborg Universitet skal professor Frede Blaabjerg i sit Synergy Grant-projekt udforske muligheder for at skifte fra fossile kraftværker til vedvarende energikilder.

Overordnet set kan forskere, som modtager bevillinger fra ERC, igangsætte ambitiøse forskningsprojekter, der kan skabe nybrud inden for deres felt. Ud over en betragtelig pengesum, åbner ERC-bevillingen også døre til nye forskermiljøer, der for særligt unge forskere kan kickstarte en videnskabelig karriere.

Læs om de fem ERC-bevillingsrunder i 2024 herunder:

Kontakt

Morten Bakkær Steen
Komm.- og Presserådgiver
Tlf.: +45 72 31 91 70
Email: mbst@ufm.dk
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen