Gå til indhold

NaturErhvervstyrelsen: Dronen er ålens bedste ven

Ulovlige ruser og andre fangstredskaber sat op i danske fjorde og vandløb er med til at true ålebestanden. Droner giver NaturErhvervstyrelsen større rækkevidde i indsatsen mod ulovligt fiskeri.

Hensynet til at bevare ålebestanden i Danmark betyder, at der er regler for, hvornår og hvordan man må fiske ål. Nu har NaturErhvervstyrelsen, som håndhæver reglerne, taget en ny metode i brug over for ulovligt fiskeri.

”Vi har uddannet ti af vores medarbejdere til at styre droner, der er i stand til at optage billeder, hvor man kan se fangstredskaberne,” siger enhedschef Peter Eigaard, Center for Kontrol, NaturErhvervstyrelsen.

Ved kysten nord for Nykøbing Mors har denne fritidsfisker markeret sine redskaber med en bøje. I de tilfælde, hvor redskaber er ulovlige, undlader fiskere ofte at markere dem. Dermed er redskaberne usynlige for en inspektør på land, men ikke for en drone.
Ved kysten nord for Nykøbing Mors har denne fritidsfisker markeret sine redskaber med en bøje. I de tilfælde, hvor redskaber er ulovlige, undlader fiskere ofte at markere dem. Dermed er redskaberne usynlige for en inspektør på land, men ikke for en drone.

En af udfordringerne for fiskerikontrollørerne har været, at de ulovlige fiskeredskaber ofte sættes uden bøjer eller andre markeringer i overfladen. Dermed er de ikke synlige, når man bare kigger horisontalt ud over vandet.

”Her har dronen vist sig yderst effektiv, fordi det vertikale billede fra dronen bryder vandspejlet. På lavvandede områder kan man tydeligt se fiskeredskaber placeret på bunden,” siger Peter Eigaard.

”Vi har ikke sparet udgifter ved at benytte dronerne, for medarbejderne bruger den samme mængde tid på inspektionerne før og efter indkøbet af droner, men vi er i stand til at dække et langt større område nu. Ofte kan det være svært for vores medarbejdere at komme frem i terrænet. Der kan være sumpet langs vandområderne, eller fangstredskaberne kan være gemt i siv eller anden bevoksning. Her er dronen til stor hjælp.”

Brugen af droner har status af udviklingsprojekt. Det skal senere vurderes, om dronerne skal være en permanent del af NaturErhvervstyrelsens strategi. I alt har styrelsen indkøbt otte droner til fiskerikontrol og ni droner til jordbrugskontrol.

”Kontrollen i forbindelse med jordbrug har en anden karakter, hvor vi primært skal sikre, at landmanden modtager korrekte ydelser i forhold til EU’s tilskudsordninger mv. Ved jordbrugskontrol vil dronen typisk blive anvendt til at konstatere afgrøder på våde eller ufremkommelige landbrugsarealer,” forklarer Peter Eigaard.

”Det er nøje fastlagt, hvor mange kontroller af landbrug, vi skal foretage, og hvornår. Med hensyn til kontrol af kystnært fiskeri med faststående redskaber står vi mere frit med, hvor meget kontrol, vi udfører, og hvornår.”

Fiskerikontrollørerne finder også andre typer af ulovligt fiskeri, herunder ulovlige garn placeret i fredningsbælter og garnfrie zoner tæt på land. Ulovlige redskaber, som NaturErhvervstyrelsens medarbejdere finder, bliver inddraget og senere destrueret. Hvis synderen identificeres, vil der vanke sanktioner i form af bøder, konfiskation af værdier og eventuel frakendelse af retten til at udøve rekreativt fiskeri for en periode.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 11. juni 2019