Gå til indhold

Rigspolitiet: Dronen sætter ingen fodspor på gerningsstedet

Rigspolitiet anvender droner til at opmåle udendørs gerningssteder. En stor fordel er, at man undgår den ”forurening”, som opstår, når mandskab færdes i terrænet. En anden lovende anvendelse er eftersøgninger efter savnede personer.

De danske politimyndigheder er i fuld gang med at udnytte droner. Blandt andet benytter Nationalt Kriminalteknisk Center (NKC) i Rigspolitiet droner til at tage overbliksbilleder af større, udendørs gerningssteder. Fotomaterialet giver desuden mulighed for at udarbejde 3D-modeller af gerningsstederne.

”Vi er meget tilfredse med den tekniske præcision af optagelserne. Samtidig er det en stor fordel, at man mindsker risikoen for at ”forurene” eventuelle spor på gerningsstedet ved at lade mandskab gå rundt i terrænet,” siger vicepolitiinspektør Ole Kristensen, Nationalt Beredskabs Center, Rigspolitiet, og tilføjer, at dronerne skal ses som et supplement til teknikere på jorden. Rigspolitiet har endnu ikke anskaffet egne droner. ”Vi har ikke fundet den permanente form, men droner vil i stigende grad komme til at indgå i politiets arbejde, det er der ingen tvivl om,” siger Ole Kristensen.

En anden lovende anvendelse er ved eftersøgninger efter bortløbne børn, demente og andre savnede personer. ”Særligt i forbindelser med søbredder, sumpet undergrund og andre vanskeligt tilgængelige områder vil det være særdeles relevant at indsætte droner. Her vil især varmefølsomme kameraer på dronerne have stor værdi,” forklarer vicepolitiinspektøren og tilføjer, at denne type eftersøgninger typisk sorterer under de enkelte politikredse. ”Vi skal derfor have fundet en model, der sikrer, at man kan få en drone hurtigt frem til stedet overalt i landet.”

Politiet overvejer mulighederne for at udvide anvendelsen af droner yderligere.

”Det indgår for eksempel i vores overvejelser at anvende droner i forbindelse med større indsatser som under fodboldkampe, demonstrationer og lignende. Her kan dronen give indsatslederen overblik over situationen,” siger Ole Kristensen og tilføjer, at politiet ikke kun har øje for de positive anvendelser af droner: ”Vi er naturligvis meget bevidste om, at droner også kan anvendes til udøvelse af kriminalitet. Derfor vurderer vi løbende, hvilke forholdsregler, der skal træffes med henblik på at imødegå ulovlig anvendelse af droner.”

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 11. juni 2019