EITA-prisen blev lanceret i 2021 af Europa-Kommissionen, og den skal medvirke til at fremhæve værdien af europæisk samarbejde inden for uddannelse. Prisen skal desuden være med til at skabe nye netværk og inspirere til dannelse af flere innovative projekter.
Der udvælges hvert år nyt tema for EITA-prisen
Hvert år bliver der offentliggjort et tema for EITA-prisen, som projekter skal have beskæftiget sig med for at komme i betragtning til prisen det pågældende år.
Hvem kan komme i betragtning til EITA-prisen?
Som det danske agentur for Erasmus+ har Uddannelses- og Forskningsstyrelsen mulighed for årligt at uddele op til fire EITA-priser. Det vil sige en pris til et projekt i hver af følgende sektorer:
- Dagtilbud
- Grundskole
- Almen ungdomsuddannelse
- Erhvervsrettet grund- og efteruddannelse
Både Key Action 1-projekter (dvs. mobilitetsprojekter) og Key Action 2-projekter (dvs. Small-scale Partnerships og Cooperation Partnerships) kan komme i betragtning til EITA-prisen.
Europa-Kommissionen har ladet det være op til det enkelte nationale agentur for Erasmus+ at beslutte, hvordan udvælgelsesprocessen skal foregå.
I Danmark har Uddannelses- og Forskningsstyrelsen fra 2023 og frem valgt at lade en række eksemplariske projekter nominere på en såkaldt 'short list' med potentielle vinderprojekter, hvorefter en jury træffer endelig afgørelse om, hvem blandt de nominerede, der så i sidste ende bliver årets vindere.
Fejringer i Bruxelles og i Danmark
De vindende projekter fejres, når Europa-Kommissionen årligt inviterer til et europæisk prisudnævnelses- og netværksevent i Bruxelles.
Ligeledes vil Uddannelses- og Forskningsstyrelsen hvert år være vært for en fejring af de danske EITA-vindere ved en dansk prisoverrækkelse.