Gå til indhold

Biologisk database gør livet nemmere for forskere

22. marts 2012
Når forskere i fremtiden vil undersøge danskeres sygdomshistorie, så behøver de kun at lede et sted. Over 15 millioner biologiske prøver vil være tilgængelige i den nye Nationale Biobank.

En online database med biologiske prøver giver danske forskere en unik mulighed for at forske i bekæmpelse og forebyggelse af sygdomme ved at linke biologisk information med uddannelse, familiære forhold og medicinal baggrund. Og det er helt enestående i et internationalt perspektiv.

Uddannelsesminister Morten Østergaard var blandt talerne, da Statens Serum Institut den 21. marts åbnede Danmarks Nationale Biobank.

– Den Nationale Biobank vil give Danmark en unik position indenfor sundhedsforskning og udviklingen af ny medicin og behandling. Den store mængde biologiske prøver, som er indsamlet igennem årene, repræsenterer et enormt forskningspotentiale og den Nationale Biobank er et stort skridt imod at udnytte dette potentiale optimalt, sagde Morten Østergaard ved indvielsen.

Biobank er unik for Danmark

Sektordirektøren for Sektor for Epidemiologi, Mads Melbye, understregede den favorable position danske forskere får ved den ny Biobank.

– Intet andet sted i verden kan forskere få adgang til et biologisk materiale med så stort forskningsmæssigt potentiale. I Danmarks Nationale Biobank skabes grundlaget for mange af fremtidens vigtige forskningsresultater til gavn for både nutidige som fremtidige generationer, sagde Mads Melbye fra Statens Serum Institut.
Mads Melbye, Sektordirektør i Sektor for Epidemologi, (yderst t.h.) introducerer databasen.
Mads Melbye, Sektordirektør i Sektor for Epidemologi, (yderst t.h.) introducerer databasen.

Inden turen gik til Bella Centeret og EU's store forskningskonference ICRI, der åbnede samme dag, gav EU-kommissær for Videnskab, Innovation og Forskning Máire Geohegan-Quinn også rosende ord til den danske forskningsinfrastruktur, og indbød til øget samarbejde på tværs af grænserne.

Folk begynder måske at blive urolige for at ens biologiske materiale lige pludselig findes i en database, men der er fra starten taget forsvarligt hensyn ved indsamling af prøver, og Mads Melbye understregede at CPR-numre ikke figurerer i databasen.

  • Læs også ministerens tale: Biobank er en guldmine for forskere [inaktivt link]

Handlinger tilknyttet webside