Gå til indhold

Nyt om SPIR 2012 – Det Biobaserede Samfund

09. februar 2012
Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovations uddybende beskrivelsen af SPIR-temaet 2012, Det Biobaserede Samfund

Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation

Det Strategiske Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation uddeler i 2012 op til 80 mio. kr. til en strategisk forsknings- og innovationsplatform inden for temaet Det Biobaserede Samfund.

Nedenfor er en uddybet beskrivelse af temaet. Temabeskrivelsen vil ligeledes fremgå af opslaget, der offentliggøres den 5. marts 2012.

Det Biobaserede Samfund

Udfordring

Globale ændringer i miljø og klima samt sociale og økonomiske forhold øger den fremtidige udfordring i at sikre en tilstrækkelig forsyning med fødevarer, foder, energi og materialer til jordens stigende befolkning.  

Visionen om Det Biobaserede Samfund er et samfund med reduceret udledning af drivhusgasser, bæredygtig ressourceudnyttelse samt en øget dækning af ovennævnte behov med biobaserede produkter og løsninger, baseret på fornybare ressourcer.

En sådan udvikling vil rumme et betydeligt samfundsmæssigt og erhvervsmæssigt potentiale med internationale anvendelsesmuligheder og vil dermed kunne bidrage markant til vækst og udvikling samt løsning af miljømæssige udfordringer.

De biobaserede værdikæder er generelt meget komplekse, og realiseringen af visionen om Det Biobaserede Samfund indebærer samtidigt en stigende differentiering af værdikæderne mod nye og bredere anvendelser af de terrestriske og marine ressourcer og den heraf afledte biologiske produktion og videre forarbejdning.

Forsknings- og innovationsbehov

Forskningen og innovation under temaet Det Biobaserede Samfund skal bidrage til viden om og muligheder for realisering af denne vision ved at skabe muligheder for udvikling af en bæredygtig, ressourceeffektiv og ydedygtig produktion af biobaserede råvarer, og disses omdannelse til fødevarer, foder, energi og nye materialer og funktionelle komponenter, samtidig med, at udbytte og kvalitet maksimeres og spild minimeres.

Der vil kunne gives støtte til forskning og innovation på et højt internationalt niveau, der bl.a. adresserer følgende problemstillinger:

  • Øget tilgængeligheden af biomasse af høj kvalitet
  • Øget bæredygtig og effektiv produktion af fødevarer og foder fra jordbrug og akvakultur
  • Substitution af produkter og processer baseret på fossile brændsler og materialer med bæredygtige biologiske værdikæder
  • Minimering af vandforbrug i produktion og forarbejdning af biologiske produkter
  • Minimering af spild i biobaserede værdikæder
  • Bæredygtig produktion og forarbejdning af nye biomaterialer med både strukturelle og funktionelle egenskaber, herunder ingredienser, informationsteknologiske komponenter o.l.
  • Bæredygtig produktion af bioenergi
  • Styrkede vækst- og udviklingsmuligheder for danske virksomheder inden for området

Kompleksiteten og mangfoldigheden øger behovet for en tværfaglig og holistisk tilgang til forskning og innovation i dette emne. Det vil således være relevant at inddrage en række forskellige teknologier så som bioteknologi, syntesebiologi, nanoteknologi, procesteknologi, materialeteknologi samt informations- og kommunikationsteknologi. Det er imidlertid afgørende, at problemstillingerne ikke kun adresseres med en teknologisk indgangsvinkel, men at der i lige så høj grad tages udgangspunkt i marked, forbrug og adfærd, og at ressourceøkonomiske og erhvervsøkonomiske aspekter og udfordringer adresseres.

Forskning og innovation skal være problem- og udviklingsorienteret, og der vil blive lagt vægt på, at relevante virksomheder, videnspredningsaktører (fx innovationsnetværk) og private og offentlige brugere indgår som aktive partnere i forsknings- og innovationsaktiviteterne.

 

 

Handlinger tilknyttet webside