Studiemesse i Island – et stort tilløbsstykke
Straks dørene gik op kl. 12 til Háskóla Bió – den del af Islands Universitet, hvor studiemessen foregik – strømmede det ind med unge islændinge, der opsøgte informationer om deres muligheder for et videregående studie. Arrangørerne anslår, at der i alt har været 5000 besøgende – et antal, der langt overgår forventningerne.
Studiemessen var arrangeret af Islands Universitet, og ud over den danske deltagelse var fem af Islands syv videregående uddannelsesinstitutioner også repræsenteret. Det er den danske ambassade i Reykjavik, der koordinerer de danske institutioners tilstedeværelse i samarbejde med Islands universitet.
Stor interesse for danske studier
Interessen for studier i Danmark er stor lød den samstemmende tilbagemelding fra de danske institutioner. Også ved den stand, som Study in Denmark-kontoret og den danske ambassade betjente i fællesskab med receptionsfunktion, var der hele tiden interesserede unge. De stillede mange relevante, generelle spørgsmål, og begejstringen var stor, når de fik anvist informationsmulighederne på Study in Denmark-hjemmesiden. Efterfølgende kunne vi i mange tilfælde henvise direkte til den mere specifikke information ved de danske institutioners stande.
Engelsk eller dansk?
De islandske studerende starter som regel med at henvende sig på engelsk, og deres engelsk niveau forekommer generelt at være højt. Pludselig er der mange, der slår over til dansk – de har alle haft dansk i skolen og mange har tætte familiemæssige relationer til Danmark. Et studie på dansk ligger muligvis også inden for rækkevidde, så søgefunktionerne på Uddannelsesguiden bliver herefter introduceret. Den mere specifikke information og vejledning fra institutionerne vil selvfølgelig rådgive omkring, hvilket valg af studie, der er klogest – engelsk eller dansk.
Den danske deltagelse
De danske institutioner hvoraf der i år var 11, der havde valgt at deltage, havde fået en rigtig god placering i messeområdet. Vi stod nemlig i og omkring en glasgang imellem de to sale, hvor de islandske institutioner havde deres områder. Så alle studerende kunne ikke undgå at komme forbi det danske område af messen.
Institutioner havde valgt at bemande deres stande med bl.a. studerende eller medarbejdere af islandsk afstamning, og det virkede meget imødekommende på de besøgende at få informationer fra personer, der har et godt indblik i begge kulturer.
Prominent besøg
Háskóla Bió er Islands Universitets kulturhus og det bar hele arrangementet også præg af. Så der var flere kunstneriske og kulturelle indslag, og de islandske videregående institutioner havde også mulighed for at forevise studieinformative film i biografen. I det hele taget var der en rigtig god stemning under hele arrangementet, og det virkede helt naturligt, da Islands Undervisningsminister og Danmarks ambassadør kikkede forbi og besøgte de forskellige stande.
Forbilledligt samarbejde mellem Danmark og Island
I den kommende tid vil Ernst Hemmingsen fra den danske ambassade i Reykjavik og repræsentanter fra de 7 islandske videregående institutioner drage landet rundt for at give de unge, der ikke havde mulighed for at møde op i lørdags i Reykjavik, information om deres studiemuligheder i Island såvel som i Danmark.
Der er en god indbyrdes forståelse for dette samarbejde, som ifølge Danmarks ambassadør Søren Haslund er en naturlig forlængelse af det dansk-islandske samarbejde omkring finansieringen af danskundervisning til alle islandske skoleelever fra 7. klasse og gymnasietiden ud. Dansk kan derfor fastholdes som en obligatorisk del af undervisningen og udgør de islandske elevers andet fremmedsprog.
Handlinger tilknyttet webside