Gå til indhold

To danske forskere får bevilling til deltagelse i et stort EU-forskningssamarbejde om demenssygdomme

06. marts 2012
I Europa lever ca. 7 mio. mennesker med Alzheimers sygdom eller andre beslægtede neurodegenerative lidelser. Et tal der vil fordobles hvert 20. år, grundet en voksende ældre befolkning. Udgifterne i Europa er årligt på ca. 130 mia. euro og understreger de samfundsøkonomiske udfordringer hermed

Nyhed fra Styrelsen for Forskning og Innovation

Joint Programming Initiative for Neurodegenerative Diseases, JPND's logo

Formålet med det nye fælles europæiske forskningsprogram – Joint Programming - for neurodegenerative sygdomme (Joint Programming Initiative for Neurodegenerative Diseases (JPND)) er, at skabe synergier mellem forskere og forskningsmiljøer i forskellige medlemslande inden for områder, hvor landene står over for væsentlige samfundsmæssige udfordringer. Det Strategiske Forskningsråd deltager i 2012 i samarbejdet med en finansiering af forskningsaktiviteter for ca. 3,5 mio. kr.

I det første udbud var der ansøgninger for ca. 30 mio. euro. Der blev givet bevilling til 4 projekter, hvor der er dansk deltagelse i projektet: ”Biomarker for Alzheimer´s disease and Parkinson´s disease” (BIOMARKAPD). De danske deltagere er Professor Gunhild Waldemar fra Rigshospitalet og Afdelingschef Niels Heegaard fra Statens Serum Institut.

Formålet med BIOMARKAPD er at standardisere brugen af eksisterende og nye biomarkører indenfor Alzheimer´s og Parkinson´s sygdom. Begge forskergrupper vil være med til at udvikle, validere og implementere protokoller ligesom de vil bidrage med reference materiale og set-up af biobanker. Resultaterne vil have betydning for fremadrettet klinisk forskning og udvikling af medicin indenfor neurodegenerative sygdomme i almindelighed og i særdeleshed indenfor Alzheimer´s og Parkinson´s sygdomme og gøre Europa ledende indenfor dette felt.

Det fælles europæiske forskningssamarbejde forsætter med en afdækning af de områder, hvor der er særligt potentiale for synergier ved koordineret forskningen inden for EU. Det Strategiske Forskningsråd deltager også i dette arbejde. Det er på nuværende tidspunkt ikke afklaret om rådet vil have bevillinger i 2013 til at deltage i de kommende fælles opslag, hvilket er forudsætningen for, at danske forskere kan søge finansiering til deltagelse i forskningen.

  • Læs mere om de fælles Europæiske Joint Programming Initiatives

Mere info findes på JPND hjemmeside:

Mere info om arbejdet med den Strategiske Forsknings Agenda:

 

Handlinger tilknyttet webside