Gå til indhold

Klarere rammer for behandlingen af sager om videnskabelig uredelighed

25. januar 2017
Nyt lovforslag foreslår nyt nævn til behandling af de mest alvorlige sager om videnskabelig uredelighed. Samtidig skal institutionerne selv have større fokus på høj troværdighed og integritet i forskningen.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind fremsætter i dag et nyt lovforslag, der skal styrke rammerne for håndteringen af sager om videnskabelig uredelighed og tvivlsom forskningspraksis.

Lovforslaget sætter klarere rammer for behandlingen af de mest alvorlige sager om videnskabelig uredelighed. Samtidig inddrages forskningsinstitutionerne mere i sagerne, og får et større ansvar i sagsbehandlingen.

Konkret fremgår det af lovforslaget, at et centralt nævn, Nævnet for Videnskabelig Uredelighed, skal behandle sager om videnskabelig uredelighed, og den berørte forskningsinstitution vil i højere grad blive inddraget.

Sager om videnskabelig uredelighed behandles af nævnet, og institutionerne skal videresende sådanne sager til nævnet. Mindre alvorlige sager om tvivlsom forskningspraksis skal behandles af de berørte forskningsinstitutioner. Formålet er, at institutionerne selv får større fokus på høj troværdighed og integritet i forskningen.

I 2014 blev der udarbejdet et dansk kodeks for integritet i forskning, og i 2015 kom et ekspertudvalg nedsat af uddannelses- og forskningsministeren med 12 konkrete anbefalinger til, hvordan man kunne tilpasse rammerne for UVVU. Lovforslaget bygger på udvalgets anbefalinger.

Handlinger tilknyttet webside