Gamle vindmøllevinger kan blive til nye møbler
Rådet for Teknologi og Innovation har støttet otte nye innovationskonsortier, hvor virksomheder, forskningsinstitutioner og almennyttige rådgivningsparter samarbejder om at skabe grundlag for innovation i danske virksomheder:
”Innovationskonsortierne er et væsentligt bidrag til at få forskning og innovation omsat til vækst og beskæftigelse. Projekterne tager udgangspunkt i virksomhedernes udviklingsbehov, men ofte fører samarbejdet til løsninger på problemstillinger som har relevans for en hel branche eller tilmed samfundet som helhed,” siger Conni Simonsen, der er formand for Rådet for Teknologi og Innovation.
Genanvendelse af plastkompositter
Et af de otte støttede innovationskonsortier er GenVind, der vil identificere og udnytte miljømæssige og økonomiske farbare veje for genanvendelse af udtjente og kasserede plastkomponenter, som man finder i for eksempel vindmøllevinger.
I 2025 forventer man, at Europa vil stå med 200.000 tons skrottede vindmøllevinger hvert år. Hvis man i stedet for at skrotte dem udvandt glasfiner af vindmøllevingerne, kunne man spare 240.000 tons CO2 om året. Det svarer til omkring 24.000 europæeres årlige CO2-udledning.
GenVind-konsortiet vil demonstrere, at affaldet kan anvendes i mange forskelligartede produkter – for eksempel til maling eller nye møbler.
Konsortier med fokus på ressourceudnyttelse
De øvrige innovationskonsortier, som Rådet for teknologi og Innovation har bevilget støtte, har til formål at:
- fremme ressourceudnyttelse gennem bedre sortering af affald med høj genanvendelsesværdi,
- udvikle magneter med højere ydeevne og reduceret afhængighed af kritisk råmateriale,
- etablere en ny teknologiplatform til fabrikation af biometanoldrevne mikrobrændselsceller, der skal bidrage til et revolutionerende grønt energisystem,
- effektivisere den danske plastindustri og skabe helt nye muligheder inden for plastoptik,
- skabe mere energieffektive produktionsmetoder til den danske landbrugs- og fødevaresektor,
- erstatte komplicerede og belastende arbejdsopgaver på slagterierne ved hjælp af højtudviklet sensor- og robotteknologi,
- sikre en fremtidig høj råvarekvalitet og mindre spild i den danske mælkeindustri.
I de otte innovationskonsortier skal 67 virksomheder samarbejde med 18 forskningsinstitutioner, 10 rådgivnings- og videnspredningsparter samt tre øvrige parter
Yderligere oplysninger
Conni Simonsen, formand for Rådet for Teknologi og Innovation via Thomas Alslev Christensen, kontorchef i Styrelsen for Forskning og Innovation, mobil 20897226, email tac@fi.dk, og Julie Krener, Styrelsen for Forskning og Innovation, tlf. 72318423, email jkr@fi.dk
Fakta om innovationskonsortier
Et innovationskonsortium er et samarbejde mellem virksomheder, forskningsinstitutioner og almennyttige rådgivningsparter, som skaber grundlaget for innovation i danske virksomheder fremover. Konsortierne samarbejder om et fælles forsknings- og udviklingsprojekt, der varer to til fire år. Når projektet er slut skal den opbyggede viden omsættes til rådgivningsydelser, der kan stilles til rådighed for andre virksomheder med interesse for resultaterne.
Rådet for Teknologi og Innovation har medfinansieret 87 innovationskonsortier siden 2003 inklusive de otte nye. Heraf er 46 stadig i gang.
Handlinger tilknyttet webside