Gå til indhold

Invitation til åbning af Forskningens Døgn 2012 og uddeling af Forskningskommunikationsprisen

11. april 2012
Dyst mellem forskere og en pris på 100.000 kroner er en del af programmet, når H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelsesminister Morten Østergaard skyder Forskningens Døgn 2012 i gang.

Pressen inviteres hermed til åbningen af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn og uddelingen af Uddannelsesministeriets formidlingspris, Forskningskommunikationsprisen, på 100.000 kroner. Prisen gives til en forsker, som formår at formidle sin forskning til et bredt publikum på en skarp og levende måde.

Åbningen af videnskabsfestivalen vil blive fejret med blandt andet en forskerdyst, hvor ti ph.d.-studerende fra landets universiteter og højere læreanstalter vil konkurrere om at formidle deres forskning på tre minutter. Publikum vil ved hjælp af sms-stemmer finde vinderen, og et ekspertpanel bestående af standup-komikeren Carsten Bang og forskningsformidleren Lasse Foghsgaard fra Experimentarium vil uddele ris og ros undervejs. Dysten ledes af videnskabsjournalist Ann Marker.

Efter åbningen vil H.K.H. Kronprinsesse Mary sammen med uddannelsesminister Morten Østergaard og rektor Ralf Hemmingsen besøge Frue Plads, hvor Københavns Kommune og Københavns Universitet har etableret et forskertorv med en lang række sjove, finurlige og tankevækkende indslag fra videnskabens verden.

Åbningen finder sted:

Torsdag den 19. april
kl. 10.45-13.30
Københavns Universitet
Festsalen og Frue Plads
1168 København K

Program

  • Københavns Universitets rektor Ralf Hemmingsen byder velkommen.
  • Åbningstale ved uddannelsesminister Morten Østergaard.
  • H.K.H. Kronprinsesse Mary overrækker Forskningskommunikationsprisen 2012.
  • Forskerkonkurrencen "Stjerner med hjerner" – Ti ph.d.-studerende dyster om at formidle deres forskning.
  • H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelsesministeren vises rundt på forskertorvet på Frue Plads.

Tilmelding til arrangementet skal ske via presse- og kommunikationskonsulent Steen Bruun Jensen på sbj@fi.dksenest mandag den 16. april kl. 12.00. Husk at medbringe pressekort til arrangementet.

Om Forskningens Døgn

Videnskabsfestivalen Forskningens Døgn finder i år sted den 19., 20. og 21. april. I løbet af Forskningens Døgn byder universiteter, museer, hospitaler, kommuner, virksomheder og organisationer på over 500 gratis arrangementer over hele landet.

Uddannelsesministeriet er initiativtager til Forskningens Døgn, der i år holdes for ottende gang. H.K.H Kronprinsesse Mary er protektor for Forskningens Døgn.

Læs mere om Forskningens Døgn og alle arrangementerne på www.forsk.dk.

Om Forskningskommunikationsprisen

Forskningskommunikationsprisen uddeles under Forskningens Døgn til en forsker eller gruppe af forskere, der gennem vedkommende og skarp formidling har skabt bred opmærksomhed om sin forskning.

Forskningskommunikationsprisen er indstiftet af Uddannelsesministeriet i 2004. Med prisen følger 100.000 kroner. Formålet med prisen er at skabe større anerkendelse af formidlingsaktiviteter, der falder uden for det traditionelle videnskabelige arbejde og undervisning. Samtidig skal prisen opmuntre forskere til at kommunikere deres forskning ud til den brede offentlighed.

Alle kan foreslå kandidater, som vurderes af Det Frie Forskningsråd | Kultur og Kommunikation, der indstiller prismodtageren til uddannelsesministeren.

Tidligere vindere af Forskningskommunikationsprisen

  • Eske Willerslev, DNA-forsker (2011)
  • Danmarkshistorien.dk (2010)
  • Maja Horst, samfundsforsker (2009)
  • Ove K. Pedersen, samfundsforsker (2008)
  • Ole G. Mouritsen, biomembranfysiker (2007)
  • Morten L. Kringelbach, hjerneforsker (2006)
  • Bente Klarlund Pedersen, læge (2005)
  • Anja C. Andersen, astrofysiker (2004)

For yderligere oplysninger, kontakt:

Presse- og kommunikationskonsulent i Styrelsen for Forskning og Innovation Steen Bruun Jensen på telefon 7231 8216, mobil 4132 6030 eller sbj@fi.dk.

Handlinger tilknyttet webside