Gå til indhold

Talent skal udvikles på alle uddannelsesniveauer

15. juni 2012
Uddannelsesministeren fremlægger i et debatoplæg under Folkemødet ti konkrete ideer, der kan styrke talentindsatsen på de videregående uddannelser. Alle inviteres til at give deres bud på, hvordan vi giver de unge mulighed, lyst og vilje til at dyrke deres talent og potentiale fuldt ud.

Danmark skal have en talentkultur, hvor elever og studerende på alle niveauer får de bedste muligheder for at udnytte deres potentiale.

Uddannelsesminister Morten Østergaard og børne- og undervisningsminister Christine Antorini starter nu en debat, der skal føre til en bedre indsats for at udvikle talent i det danske uddannelsessystem.

På årets Folkemøde den 15. juni fremlægger Morten Østergaard blandt andet et debatoplæg med ti konkrete ideer til en bedre talentindsats. Forslagene skal være med til at sikre alle studerende i de videregående uddannelser udfordringer, der giver dem lyst, evner og motivation til at udvikle deres særlige talenter fuldt ud.

– Vi skal i de kommende år have langt flere unge gennem hele uddannelsessystemet, men det er vigtigt at sikre, at vi både kan rumme de mange og de særlige. De videregående uddannelsesinstitutioner bør have strategisk fokus på at udvikle talenter på alle niveauer og i en langt bredere forstand end de seneste års initiativer for eliten, siger Morten Østergaard.
– Kun få har talent for det meste – de fleste har talent for noget. I modsætning til elitepuljer og særklasser handler det her om at skabe en talentkultur, der gør, at vi bliver bedre til at spotte og udvikle den enkeltes talent såvel hos den indlysende begavelse som den skoletrætte eller utilpassede.

Med de ti konkrete ideer indleder uddannelsesministeren debatten med de videregående uddannelsesinstitutioner, virksomheder, interesseorganisationer, undervisere og de studerende.

– Indsatsen skal gælde den dygtige sygeplejerske såvel som iværksætteren og den innovative studerende i nanofysik.  Indsatsen er afgørende for danske virksomheders konkurrencekraft og innovation, men også for kvaliteten af den offentlige service i Danmark, og ikke mindst for de unge selv, der skal føle, at de bliver set og udfordret og at deres særlige potentiale bliver værdsat. Derfor inviterer vi nu alle til at bidrage med deres forslag til, hvordan vi fjerner uhensigtsmæssige regler og barrierer og gør en endnu bedre indsats for at finde, udvikle og fastholde Danmarks store talentmasse, siger Morten Østergaard.

Ti konkrete ideer til en talentindsats:

  • Sammenhæng i talentindsatsen – overgangen fra ungdomsuddannelserne
  • Talentforløb på alle uddannelser
  • Friere rammer for talentudvikling
  • Talentstrategier på institutionsniveau
  • Hurtige spor
  • Sammenhæng i talentindsatsen – på tværs af de videregående uddannelser
  • Innovations-og entreprenørskabstalenter skal fremmes
  • Talentpleje via fleksible ph.d.-forløb
  • Udmærkelsesgrad på eksamensbeviset
  • Tiltrækning og fastholdelse af internationale talenter

Input skal sendes til:

Fuldmægtig Torsten Asmund Sørensen, Styrelsen for Universiteter og Internationalisering, e-mail: toso@ubst.dk


For yderligere oplysninger, kontakt:

  • Pressesekretær Ingeborg Nielsen, e-mail: imen@fivu.dk, tlf. 2211 0200
  • Kontorchef i UI Søren Nedergaard, e-mail: sne@ui.dk, tlf. 7231 8620

Handlinger tilknyttet webside