Gå til indhold

Udlandsstipendieordningen lokker flere studerende til udlandet

25. januar 2012
4.000 studerende har benyttet udlandsstipendieordningen til at tage på studieophold eller læse en hel kandidatuddannelse i udlandet. Uddannelsesministeren ser gerne, at endnu flere tager til udlandet i forbindelse med deres studier.

Folketinget besluttede ved etableringen af udlandsstipendieordningen i 2008, at ordningen skulle evalueres i folketingsåret 2010/2011. Evalueringen er netop oversendt til Folketinget.

Evalueringen viser, at flere studerende tager på studieophold i udlandet, og flere læser en hel kandidatuddannelse i udlandet efter indførelsen af udlandsstipendieordningen

De studerende fremhæver blandt andet større faglig viden, bedre sprogkundskaber og karrieremuligheder i Danmark og udlandet som årsag til at benytte ordningen.

Uddannelsesminister Morten Østergaard pointerer, at de studerendes erfaringer fra udlandet kan bidrage til at bedre Danmarks forskning, viden, produktion og samarbejde med andre lande – og vil arbejde for, at internationalisering bliver en mulighed for alle danske studerende.

– Evalueringen viser overordnet, at udlandsstipendieordningen er en succes. De studerende er glade for ordningen, og den bidrager positivt til, at flere rejser ud i forbindelse med deres studier. Udlandsstipendieordningen medvirker til, at det danske arbejdsmarked får kompetencer, som ikke udvikles i det danske uddannelsessystem. Der er flest universitetsstuderende, som benytter ordningen, men det er regeringens målsætning, at endnu flere studerende rejser til udlandet – ikke mindst studerende fra erhvervsakademierne og professionshøjskolerne. Derfor skal vi blive bedre til at oplyse om mulighederne for at tage til udlandet og gøre en indsats for imødegå eventuelle forhindringer i den sammenhæng, siger Morten Østergaard.

De studerende fremhæver også muligheden for at tage etårige kandidatuddannelser og kandidatuddannelser, der ikke findes i Danmark, som grund til at bruge ordningen. De er især glade for muligheden for at studere ved de oversøiske universiteter, og mange vender hjem igen til Danmark efter studierne eller forventer at gøre det.

Så mange benytter udlandsstipendieordningen

I 2009/2010 var 961 studerende på studieophold via udlandsstipendieaftalen. I 2010/2011 var antallet steget til 1.235 studerende. De 961 studerende i 2009/2010 svarer til cirka 15 procent af alle på studieophold.

I 2010/2011 var 364 studerende i gang med en hel kandidatuddannelse via ordningen. Det svarer til cirka 30 procent af alle, der er i gang med at læse en hel kandidatuddannelse på en udenlandsk uddannelsesinstitution med dansk SU.

Godt 40 procent af de studerende, der har læst en hel kandidatuddannelse via udlandsstipendieordningen i 2010/2011, har læst på et udenlandsk topuniversitet.

Ud af de 1.235 studerende, der var på studieophold via udlandsstipendieordningen i 2010/2011, var 88 procent universitetsstuderende. Ud af de 364 studerende, der i 2010/2011 var i gang med en hel kandidatuddannelse på en udenlandsk uddannelsesinstitution, havde 84 procent en uddannelsesbaggrund fra et universitet.

Fakta om udlandsstipendieordningen

Udlandsstipendieordningen trådte i kraft 1. juli 2008 og reguleres af SU-loven. Via ordningen kan SU-berettigede studerende ansøge om taxameterpenge til helt eller delvist at betale deres undervisningsafgift i udlandet.

Udlandsstipendieordningen kan søges til meritgivende studieophold som en led i en dansk videregående uddannelse på erhvervsakademi, professionsbachelor, bachelor- og kandidatniveau eller hele uddannelser på kandidatniveau op til to års varighed. Stipendiet kan deles op i mindre portioner, men dækker samlet maksimalt 120 ECTS.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200.
Specialkonsulent Stine Albeck Seizberg, tlf. 7231 8632.

Handlinger tilknyttet webside