Væxtfaktor-finalist hentede værdifuld hjælp i innovationssystemet
Pressemeddelelse fra Styrelsen for Forskning og Innovation
En ny virksomhed i Danmark er aldrig alene. Der er værdifuld hjælp at hente i innovationssystemet. Det er virksomheden Webstech et godt eksempel på.
Onsdag aften blev Webstech nummer 2 i finalen i DRs iværksætterkonkurrence Væxtfaktor med sit højteknologiske produkt, en trådløs sensor til overvågning af afgrøder.
Siden adm. direktør Ole Green stiftede firmaet i 2009, har Webstech trukket på en lang række offentlige ordninger, der understøtter udviklingen af nye virksomheder og produkter. Det har sikret virksomheden adgang til kapital, rådgivning og sparring samt den nyeste viden til optimering af virksomhedens højteknologiske produkt.
”Det kan faktisk lade sig gøre som ny virksomhed at få en fantastisk opbakning. For at få det bedste ud af innovationssystemet skal virksomheden blot gøre sig helt klart, hvad det egentlig er, den har brug for støtte til. Det er vigtigt at fokusere, for så kan man få opbakning til at drive virksomheden i den rigtige retning,” siger adm. direktør Ole Green, Webstech.
Webstech har i de seneste år trukket på følgende ordninger i innovationssystemet, som Rådet for Teknologi og Innovation har ansvaret for:
- Innovationsmiljøet Østjysk Innovation har investeret i virksomheden
- Innovationsnetværk INBIOM har bistået med sparring om branchen samt rådgivning
- Udvidet videnkupon har givet adgang til den nyeste viden om trådløse sensorer
- GTS-nettet v. Teknologisk Institut har bidraget med licens til patent og udvikling
- Viden fra innovationskonsortiet, Sense, indgår i Webtechs produkt
Særligt samarbejdet med Teknologisk Institut, der blev finansieret af en udvidet videnkupon på 500.000 kr., viste sig afgørende for virksomheden.
”Videnkuponen gav os adgang til højt specialiseret rådgivning på Teknologisk Institut, så vi kunne udvikle en ny generation trådløse sensorer på ét år. Det ville have taget os tre gange så lang tid at gøre det selv, så vi sparede to år. Det er meget værdifuldt for os, at vi kom hurtigere på markedet og fik et forspring i forhold til konkurrenterne,” siger adm. direktør Ole Green, Webstech.
Yderligere oplysninger
Styrelsen for Forskning og Innovation, kontorchef Thomas Alslev Christensen. Tlf. 2089 7226
Teknologisk Institut, centerchef Leif Højslet Christenen. Tlf. 7220 3300
Webstech, adm. direktør Ole Green. Tlf. 5185 4406
Fakta
Webstech har benyttet disse ordninger i innovationssystemet, som Rådet for Teknologi og Innovation (RTI) er ansvarlig for. RTI har sekretariat i Styrelsen for Forskning og Innovation.
Videnkupon, innovationskonsortier og GTS-nettet
Webstech har gennem ordningen Udvidet Videnkupon modtaget 500.000 kr. til køb af viden hos GTS-instituttet Teknologisk Institut. Samarbejdet førte til et afgørende teknologisk gennembrud: Udvikling af en ny generation fugtsensor. Teknologisk Institut trak i den forbindelse på ny viden fra et offentligt medfinansieret innovationskonsortium, Sense, der udviklede trådløse sensorer.
Udvidet Videnkupon er lukket, men erstattes af en ny ordning for små og mellemstore virksomheder, der samarbejder med en videninstitution.
GTS-nettet består af ni Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter, som er offentligt medfinansierede og formidler den nyeste teknologiske viden til virksomheder.
Innovationskonsortier yder offentlig støtte til fælles forsknings- og innovationsprojekter mellem virksomheder og videninstitutioner.
Innovationsmiljøer
Innovationsmiljøet Østjysk Innovation er en af de største investorer i Webstech. Et innovationsmiljø yder rådgivning og risikovillig kapital. Der er seks godkendte innovationsmiljøer i Danmark, som råder over en statslig bevilling på godt 200 mio. kr. årligt.
Innovationsnetværk
Webstech er aktiv i innovationsnetværket INBIOM, hvor fagfolk inden for biomasse og bioenergi deler viden om bioenergi og miljøteknologi. Netværkets sekretariat har i samarbejde med Agro Business Park (se nedenfor) rådgivet Webstech om ansøgninger, patenter og test af teknologien. Der findes 22 offentligt medfinansierede innovationsnetværk inden for forskellige fagområder.
Desuden har disse aktører spillet en betydelig rolle for Webstech:
Universiteter og forskningsprogrammer
Webstechs stifter, Ole Green, er uddannet ph.d. fra Aarhus Universitet, og virksomhedens produkt bygger på et patent, som Aarhus Universitet og Teknologisk Institut har udtaget og udliciteret til Webstech. Webstech har desuden modtaget penge fra Fødevareministeriets forskningsprogram, GUDP, Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram.
Forskerparken Agro Business Park
Webstech har adresse i forskerparken Agro Business Park i Tjele, som i samarbejde med innovationsnetværket INBIOM har rådgivet virksomheden. Agro Business Parks datterselskab Agro Business Innovation har investeret i Webstech. Agro Business Park er et aktieselskab, der ejes af offentlige og private investorer.
Væksthus Midtjylland
Gennem Væksthus Midtjylland har Webstech fået adgang til midler fra en række regionale udviklingsprogrammer. Væksthus Midtjylland er ét af i alt fem offentligt finansierede rådgivningshuse for iværksættere.
Handlinger tilknyttet webside