Velkommen til Forskningens Døgn 2012
Er der liv i universet? Hvordan virker Google? Og kan man drikke rødvin med god samvittighed?
Det er nogle af de spørgsmål, som forskere giver svar på under videnskabsfestivalen Forskningens Døgn den 19.- 21. april. Universiteter, hospitaler, kulturinstitutioner, virksomheder, kommuner og organisationer inviterer i forskningens tegn til aktiviteter landet over.
– Forskningens Døgn giver alle en sjælden mulighed for at få et indblik i forskningens verden. Viden er fundamentet for vækst, og det er afgørende, at børn og unge får og fastholder interesse for viden, så vi blandt andet kan udvikle nye vacciner, dyrkningsmetoder og banebrydende undervisning til gavn for Danmarks og resten af verdens befolkning. Jeg håber derfor, at især mange børn og unge vil lade sig inspirere til selv at tage en uddannelse og måske få en karriere som forsker, siger uddannelsesminister Morten Østergaard.
Åbningsarrangement på Københavns Universitet
Forskningens Døgn skydes i gang med et åbningsarrangement i Københavns Universitets Festsal på Frue Plads, hvor rektor Ralf Hemmingsen byder velkommen, og uddannelsesminister Morten Østergaard holder åbningstalen. Herefter vil H.K.H. Kronprinsesse Mary uddele årets Forskningskommunikationspris på 100.000 kr. til en fremtrædende dansk forsker.
Videnskabsjournalisten Ann Marker er vært ved forskerdysten 'Stjerner med hjerner', hvor ti ph.d.-studerende fra landets universiteter og læreanstalter vil konkurrere om at formidle deres forskning på tre minutter til et inviteret publikum og et ekspertpanel. Panelet består af stand up-komikeren Carsten Bang og videnskabsjournalist Lasse Foghsgaard fra Experimentarium.
Forskertorv på Frueplads
Frue Plads uden for Københavns Universitet bliver i anledning af Forskningens Døgn omdannet til et forskertorv, hvor H.K.H. Kronprinsesse Mary ledsaget af rektor Ralf Hemmingsen og uddannelsesminister Morten Østergaard vises rundt og i lighed med alle andre besøgende får mulighed for at blive klogere på kæmpeblæksprutter, malaria, selvsamlende molekyler og supersociale myrer samt på, hvad der sker, hvis København sættes under vand.
Desuden vil der i anledningen af EU-formandskabet være et debattelt, der stiller skarpt på EU's fremtid og aktuelle politiske temaer.
Arrangementer over hele landet
Der er arrangementer over hele landet. Læs mere på www.forsk.dk.
Her er et udpluk:
Aalborg:
Se ind i fremtiden, når Gammeltorv i Aalborg omdannes til fremtidstorv, og find ud af, hvad der forskes i på Aalborg Universitet: Oplev blandt andet fysik- og kemishow, racerbiler, robotter, segway, online velfærd, sundhedsteknologi, fremtidens plejehjem og meget mere.
Odense:
Smag på mad lavet af James Price og mærk effekten af dårlig buffet-logistik på Syddansk Universitet: Hvad sker der, når buffeten er indrettet kaotisk og forvirrende, og der er 300 tørstige gæster, men kun én oplukker til øl og sodavand?
Randers:
Tag med på en fantastisk vandring, hvor du ser bisonokser og smuk natur og samtidig indvies i forskning inden for naturbevarelse og fødevarer. Undervejs hører du også om engens geologi og fremtiden for bisonokserne.
Aarhus:
Auditorier og foyerområde omkring Matematik og Fysik på Aarhus Universitet forvandles til en boblende kedel af sjove og spændende præsentationer og demonstrationer af universitetets forskning under temaet 'Europas udfordringer'.
København:
Kom på musikalsk omvisning på Assistens Kirkegård og stift bekendtskab med nogle af fortidens store kulturpersonligheder som H.C. Andersen og H.C. Ørsted, eller besøg Mobile Science Center på Rådhuspladsen og bliv klogere på alternative energikilder og deres betydning og anvendelse.
Borup:
Hør om danske kongers elskerinder, når lektor og forfatter Michael Bregnsbo tager dig med gennem et stykke spændende Danmarkshistorie. Find ud af, hvilken betydning elskerinder havde for danske kongers position, og hvad det medførte af politisk indflydelse for elskerinderne selv.
Yderligere oplysninger om Forskningens Døgn 2012:
- Projektleder Jane Benarroch, Styrelsen for Forskning og Innovation, telefon 7231 8209, mobil 2011 2025, e-mail jb@fi.dk
- Projektkoordinator Line Svenningsen, Styrelsen for Forskning og Innovation, telefon 7231 8212, mobil 2235 7123, e-mail lines@fi.dk
- Pressekonsulent Steen Bruun Jensen, Styrelsen for Forskning og Innovation, telefon 7231 8216, mobil 4132 6030, e-mail sbj@fi.dk.
Handlinger tilknyttet webside