Stor pris til fem fremragende forskere
Kemiske formler, der løser næsten umulige problemer blandt andet til gavn for den grønne omstilling. Ny, banebrydende viden om hjerteklapsygdomme, der giver afgørende hjælp til patienterne. Forskning, der finder svar på, hvordan ildsjæle lykkes med at skabe de forandringer, de drømmer om. Krige og kultur, der former hinanden og har betydning for udviklingen af vores samfund. Nye, innovative metoder til at forstå, hvordan planter bliver påvirket af miljø- og klimaforandringer.
Årets fem EliteForsk-vindere spænder bredt og har alle opnået imponerende forskningsresultater, som på hver deres måde kan få stor betydning for fremtiden.
- I Danmark bedriver vi forskning på et meget højt niveau. Forskning som er med til at gøre en forskel. Det skal vi hylde og anderkende. EliteForsk-prisen går til tre kvinder og to mænd. De står bag fem meget forskellige forskningsfelter og imponerende resultater. På hver deres måde kan de være med til at løse nogle af Danmarks og verdens store samfundsudfordringer. Det er både imponerende og inspirerende, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
De fem forskere modtager i dag 1,2 millioner kroner som en anerkendelse af deres store indsats i dansk forskning. De 200.000 kroner er en personlig hæderspris, mens 1.000.000 kroner er øremærket til deres forskningsaktiviteter. På grund af situationen med COVID-19 bliver selve prisoverrækkelsen udsat til den 10. august 2021, hvor forskerne bliver hyldet ved et festligt arrangement.
Modtagerne af EliteForsk-priserne 2021 er:
- Professor Eva Boxenbaum, Institut for Organisation, Copenhagen Business School
- Professor Anders Engberg-Pedersen, Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet
- Overlæge Emil Loldrup Fosbøl, Hjertecentret på Rigshospitalet
- Professor Gemma Clare Solomon Larsen, Nano-Science Center og Kemisk Institut, Københavns Universitet
- Professor Signe Normand, Institut for Biologi, Aarhus Universitet
Derudover modtager 20 ph.d.-studerende årets EliteForsk-rejsestipendier på hver 200.000 kroner. Stipendierne bidrager til, at de studerende kan rejse ud i verden til nogle af de bedste forskningsmiljøer i udlandet og derved blive endnu dygtigere.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Pressekonsulent i uddannelses- og forskningsministeriet, Rasmus Baad: 7231 8073 eller rasb@ufm.dk
Handlinger tilknyttet webside