Gå til indhold

Fakta om Strategi for uddannelse i entreprenørskab

Strategi for uddannelse i entreprenørskab består af tre dele.

1. Målsætninger for uddannelserne i 2015

I første del af strategien sætter regeringen mål for folkeskolen, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser.

Inden for alle områder af uddannelsessektoren vil regeringen bruge de eksisterende styringsredskaber til at sikre, at målene nås. Det kan for eksempel være integration af entreprenørskab i bekendtgørelser, love eller resultatkontrakter for aktørerne i uddannelsessystemet.

Regeringens målsætninger for 2015 på de forskellige niveauer og uddannelsesretninger er beskrevet nedenfor. Indsatsen skal tilpasses den enkelte uddannelsesretning og uddannelsesniveau.

Ungdomsuddannelserne generelt:

  • Alle unge får gennem deres ungdomsuddannelse kendskab til innovative metoder og entreprenørielle kompetencer.

De gymnasiale uddannelser:

  • Alle elever i en gymnasial årgang bør på sigt have deltaget i fag eller andre uddannelsesaktiviteter, der omhandler entreprenørskab.
  • Netværk for Entreprenørskab og Innovation i Skolen (NEIS) skal være landsdækkende, og på sigt bør alle institutioner med gymnasiale uddannelser deltage i netværket.

Erhvervsuddannelserne:

  • En væsentlig større andel af en erhvervsuddannelsesårgang har deltaget i fag eller andre uddannelsesaktiviteter, der omhandler entreprenørskab.

Professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelser:

  • Der skal i uddannelserne anvendes innovative undervisningsformer, som udvikler de studerendes evne til at se og arbejde med muligheder samt udvikler deres forståelse af en forretningsmæssig udnyttelse af kreative ideer.

De maritime uddannelser:

  • Der skal på alle de maritime uddannelser indføres undervisning i og om entreprenørskab samt innovative undervisningsmetoder. Desuden skal deltagerne på de maritime uddannelser have mulighed for at indgå i entreprenørielle miljøer, hvor de via struktureret rådgivning og vejledning kan arbejde med udvikling af egne projekter eller virksomheder.

De videregående kunstneriske uddannelser:

  • Der skal ske en relevant forøgelse af den andel af studerende, som i løbet af deres studietid modtager undervisning i entreprenørskab. Dette kan ske som en selvstændig aktivitet, som et selvstændigt fag eller integreret i et eksisterende fag. 

Universitetsuddannelserne:

  • En markant større andel af de studerende skal tage fag og kurser inden for entreprenørskab i løbet af deres studietid

2. Fonden for Entreprenørskab

Den anden del af strategien består i at samle den understøttende indsats under én aktør, Fonden for Entreprenørskab.

Fonden skal fremme uddannelse af undervisere, udvikling af undervisningsmetoder og undervisningsforløb mv. for elever og studerende på alle uddannelsesretninger.

  • Samlingen af den statslige indsats skal skabe en aktør, der har en tilstrækkelig størrelse til at drive udviklingen fremad, opbygge viden og skabe sammenhæng mellem indsatsen på alle niveauer i uddannelsessystemet.
  • Fonden vil modtage en statslig bevilling på 25 mio. kr. årligt i perioden 2010-2012. Bevillingen er fordelt på 10 mio. kr. årligt fra Videnskabsministeriet og 15 mio. kr. årligt fra Økonomi- og Erhvervsministeriet. Samtidig ophører regeringens nuværende økonomiske støtte til IDEA og Øresund Entrepreneurship Academy.
  • Bevillingen er bundet op på en resultatkontrakt mellem staten og Fonden for Entreprenørskab.
  • Fonden for Entreprenørskab vil fremover have det overordnede ansvar for under eget navn og brand at finansiere, igangsætte og udvikle relevante aktiviteter.

3. Partnerskab for uddannelse i entreprenørskab

Den tredje del er dannelsen af Partnerskab for Uddannelse i Entreprenørskab mellem Kulturministeriet, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Undervisningsministeriet samt Økonomi- og Erhvervsministeriet.

  • Det tværministerielle partnerskab skal samarbejde om realiseringen af strategien bl.a. i form af koordinering af andre initiativer for at nå målene og via et samarbejde med Fonden for Entreprenørskab.
  • Partnerskabet for Uddannelse i Entreprenørskab vil løbende mødes med parter for uddannelsessektoren for i dialog og samarbejde at videreudvikle strategien. Det er vigtigt, at der er opbakning i hele uddannelsessektoren til strategien, hvis den skal blive en succes.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 11. februar 2013