Indspil til FORSK2025: IT-sikkerhed
1. Resumé
Forskning inden for IT-sikkerhed.
2. Samfundsudfordringer og/eller muligheder
Den stigende digitalisering af dansk erhvervsliv gør det nødvendigt at fokusere på sikkerhedsdagsordenen. Trusselsbilledet bliver stadig mere aggressivt og komplekst, og der er behov for et stærkt forskningsmæssigt fundament for at kunne være på forkant med de sikkerhedsmæssige trusler.
3. Forskningsbehov
En kortlægning af cyber- og informationssikkerheden på danske forsknings- og uddannelsesinstitutioner fra Deloitte på vegne af Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at der er en række forskningsmæssige felter på IT-sikkerhedsområdet, hvor Danmark halter efter. Det drejer sig blandt andet om flere felter inden for kryptering samt governance, dvs. i forhold til de strukturer, som en organisation har for at forbedre og vedligeholde deres forebyggende og detektive sikkerhedsfunktioner.
4. Forhold vedrørende udmøntning og implementering af forskningsindsatsen
Det er afgørende, at en styrket forskningsindsats på feltet sker i tæt samarbejde med dansk erhvervsliv, herunder også små og mellemstore virksomheder. Der peges i kortlægningen på behovet for et tættere samspil mellem forskningsinstitutionerne og erhvervslivet.
5. Danske forudsætninger
Danmark ligger blandt de mest digitale lande i verden, jf. bl.a. den seneste DESImåling fra EU-Kommissionen. Dermed bliver danske virksomheder og organisationer også nogle af de mest udsatte ift. IT-sikkerhedstrusler.
I kortlægningen peges på en række danske styrker inden for cyber- og informationssikkerhedsforskningen. Der nævnes bl.a. netværkssikkerhed, privacy og algoritmeforskning. Der nævnes imidlertid også en række udfordringer, som nævnt ovenfor.
6. Mål, effekt og perspektiver
En forskningsindsats på dette felt vil bidrage til, at de digitale muligheder fortsat kan udnyttes og dermed være med til at skabe vækst og produktivitetsgevinster blandt danske virksomheder.
7. Kontaktperson
Malene Stidsen, malsti@erst.dk, 35291223 Maja Svankjær Thagaard, mst@evm.dk, Tlf. 91337214.
8. Forslagets prioritering
Prioritet nr. 2