Gå til indhold

Forsvarsministeriet - "Domain ”awareness”

Forslag til Forskningstemaer - FORSK2025

1. Resumé

Domain "awareness" er en forudsætning for at Forsvarsministeriet kan løse sine opgaver og disponere ressourcer optimalt i Danmark såvel som i Grønland. Det er vigtigt at beslutningstagere har et ajourført billede af forholdene i et givent område for at sikre at der træffes velovervejede beslutninger og at opgaver løses bedst muligt med de tilstedeværende ressourcer.

2. Samfundsudfordringer og/eller muligheder

Forsvarsministeriet har et behov for et så fuldstændigt og konstant opdateret situationsbillede over forholdene fra havets bund til atmosfærens top – særligt i Arktis. Det drejer sig om indsamling af informationer vedrørende de miljømæssige og geofysiske forhold i et område samt information om de enheder der befinder sig i samme område. Denne "awareness" opnås ved at overvåge/monitere ved anvendelse af en bred vifte af platforme og sensorer der indsamler informationer fra mange kilder samt de nødvendige kommunikations- og databehandlingsmetoder der gør at Forsvaret på baggrund af de indsamlede og behandlede data og informationer kan træffe de rigtige beslutninger under operationer til vands, til lands og i luften.

Data og informationer indsamles fra både militære og civile kilder og derfor skal de indsamlede oplysninger kunne håndteres afhængig af klassifikationsgrad samtidigt med at der skal tages hensyn til en række sikkerhedsforhold. Informationerne kan variere i tid og rum og de opdateres med forskellige frekvenser. Derfor kræves udvikling af smarte metoder og rutiner der kan håndtere og behandle datastrømme og store datamængder. Data skal desuden analyseres og resultaterne stilles til rådighed for beslutningstagere.

3. Forskningsbehov

Der er behov for forskning der udvikler metoder til indsamling, validering, behandling og formidling af store mængder data og informationer på en intelligent måde der sikrer at de nødvendige oplysninger er til rådighed således at beslutninger kan træffes på mange niveauer på et så opdateret og fuldstændigt grundlag som muligt.

4. Forhold vedrørende udmøntning og implementering af forskningsindsatsen

Der er behov for at de systemer og metoder, der udvikles er i overensstemmelse med internationale standarder således at data og informationer kan udveksles både med nationale, men også med internationale myndigheder og partnere. Der er behov for samarbejde med danske myndigheder der sikre at data kan nyttiggøres af så mange som muligt og med tilsvarende internationale myndigheder. Der er behov for samarbejde med forskere og industrien, der har ekspertise i håndtering af store mængder data på en intelligent måde i både tid og rum. Cyber- og sikkerhedseksperter skal også inddrages i forskningsarbejdet.

5. Danske forudsætninger

Kilderne til de fleste data vil stamme fra skibe, satellitter, fly, droner (i luften og under vandet) og andre sensorer der befinder sig i Rigsfællesskabet. Det kræver samarbejde på tværs af mange myndigheder for at indsamle, bearbejde og præsentere data. Der er stor ekspertise i Danmark indenfor udvikling af services baseret på store datamængder både på universiteterne, i flere myndigheder og i industrien. Samarbejde mellem forskning, myndigheder og industrien med inddragelse af internationale kompetencer er en forudsætning for et godt resultat.

6. Mål, effekt og perspektiver

Forskningsindsatsen vil gavne ikke alene opgaveløsningen for flere myndigheder i Rigsfællesskabet, men også den danske industri og danske forskerne. Desuden vil det binde Rigsfællesskabet tættere sammen med udveksling af informationer mellem Grønland, Færøerne og Danmark. Desuden vil det gavne samarbejdet med vores internationale partnere eksempelvis i Arktis, NATO og EU.

7. Kontaktperson

Charlotte Havsteen, cwh@fcoo.dk, +45 51 27 40 89

8. Forslagets prioritering

Forslaget har høj prioritet.

Der henvises endvidere til den udførlige vejledning om udformningen af temaforslagene.



 

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 09. december 2021