Gå til indhold

Lungesygdomme

Forslag til Forskningstemaer - FORSK2025

1. Resumé

LUNGHEALTH 2025 er en strategisk forskningsplan, hvis overordnede formål er at sikre udvikling af nye metoder og gennemførsel af klinisk forskning indenfor Lungesygdomme, specifikt ved Lungemedicinsk afd. J på Odense Universitetshospital (OUH) der fokuserer på identifikation af biomarkører og klinisk anvendelige mål til vurdering af klinisk status, prognose, behandlingsrespons og fænotypisk karakteristik ved forskellige kategorier af lungesygdom.

2. Samfundsudfordringer og/eller muligheder

Lungesygdomme dækker over både folkesygdomme som KOL, astma og lungekræftsygdomme (lungekræft og lungehindekræft), men også infektionssygdomme (tuberkulose, kroniske svampeinfektioner, byld i lungen/brysthulen) samt de sjældnere interstitielle lungesygdomme. Kendetegnende for sygdommene er meget varierende sygdomsforløb. For flere af sygdomskategorierne mangler vi præcise værktøjer til at kunne prædiktere den enkelte patients risiko for sygdomsforværring og prognose. Da hurtig diagnostik og iværksættelse af korrekt behandling er altafgørende for en sygdoms samlede prognose, er der et indlysende behov for forskning i identifikation af surrogatmål til brug i diagnostik og monitorering af disse sygdomme. Sikker fænotypebestemmelse vil kunne bidrage til bedret sygdomsinformation og indsigt samt bedret sekundær og tertiær sygdomsprofylakse. Identifikation af sådanne kliniske mål må ydermere forventes at kunne bidrage positivt til øget livskvalitet ved den enkelte patient og ved patientinddragelse, foruden reduktion af de enorme økonomiske udgifter, som disse sygdomme påfører sundhedsvæsenet.

3. Forskningsbehov

Ved Lungemedicinsk afd. J ved OUH udføres klinisk forskning indenfor flere sygdomskategorier, der samtidig understøtter afdelingens højt specialiserede funktioner, som defineret af Sundhedsstyrelsens Specialeplan.
Der er behov for videreudvikling af nye skånsomme metoder til karakterisering af lunger, hvor tværfagligt samarbejde med basalforskere, tekniske- og kliniske forskere (translationel forskning), industri til udvikling af nye lægemidler (personalized medicine) er afgørende.
Indenfor få år har vi etableret en forskningsenhed, der med omdrejningspunkt i ekspertise indenfor kliniske mål som avanceret lungeultralydskanning (ERS certificeret) og anvendelse af volatile organic compounds (den elektroniske næse) samt lung clearance index, udmærker sig på nationalt såvel som internationalt plan indenfor forskning i KOL, akut lungemedicin, lungekræft, interstitielle lungesygdomme, sjældne cystiske lungesygdomme og lungetransplantation. Finansiering er den væsentligste faktor til at sikre kontinuerlig gennemførsel af forskningsprojekter af høj faglig kvalitet indebærende etablering af forskningsdatabaser, biobanker, diverse udstyr, ansættelse af forskningspersonale, frikøb af projektledere m.m.

4. Forhold vedrørende udmøntning og implementering af forskningsindsatsen

Som følge af OUH og SDUs Strategidokument fra 2012, er der allerede etableret en tæt tilknytning imellem disse institutioner, hvor både det tætte samarbejde og den korte fysiske afstand tillader hurtig implementering fra grundforskning til klinisk forskning. Herigennem er det muligt på kort tid at implementere forskningsresultater til den kliniske hverdag, så patienterne hurtigt vil kunne profitere heraf i håbet om at kunne reducere lungepatienters risiko for indlæggelse og mortalitet. Med etableringen af Nyt OUH i fysisk sammenhæng med SDU vil disse fordele kunne udnyttes i endnu højere grad.
Lungemedicinsk forskningsenhed har årelang ekspertise i GCP og har udført talrige medicinafprøvningsstudier primært indenfor KOL i samarbejde med industrien. Dette arbejde har i samarbejde med andre lungemedicinske forskningsenheder ført til etablering af Lungemedicinsk forskningsnetværk med afset i regionernes ” Koordinatornetværk: Én indgang for industrien til kliniske forsøg”. I forlængelse af dette har lungemedicinsk forskningsnetværk nu partnerskab i NEXT. Omdrejningspunktet her er etablering af en patientdatabase, med velkarakteriserede patienter som har givet samtykke til at blive kontaktet direkte, såfremt egnede medicinafprøvningsstudier udbydes. Dette vil give mulighed for hurtigere gennemførelse af studier i konkurrence med andre nationer.

5. Danske forudsætninger

De lokale fysiske rammer, apparatur samt nationale forskningsnetværk med øvrige højt specialiserede forskningsenheder er allerede etablerede lige såvel som der er etableret kontakter til de relevante internationale samarbejdspartnere. På Lungemedicinsk afdeling J er der aktuelt: én postdoc, 2 postdoc på vej, kommende professor, ERS certificeret Lungeultralyds-kursus, NEXT. Se ovenfor.

6. Mål, effekt og perspektiver

Ambitioner og forventninger:
”Frontier” indenfor lungeultralyd.
Udvikling af skånsomme metoder til bedret karakterisering og dermed bedret individualiseret behandling af lungesygdomme

7. Kontaktperson

Forskningsansvarlig overlæge, ph.d.
Ingrid Louise Titlestad
E-mail: ingrid.titlestad@rsyd.dk

8. Forslagets prioritering

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024