Fagområde
Statskundskab, international politik, kinesisk udenrigspolitik, realisme-teori.
Forskningsprojekt
Kina på safari – en trussel mod Vesten eller en fredelig overlevelsesstrategi?
Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?
For mere end 10 år siden deltog jeg i ASEF’s (Asia Europe Foundation) Summer School i Beijing. Mødet med studerende fra 15 lande i henholdsvis Asien og Europa og det netværk, der blev etableret, gjorde, at jeg siden da har været levende optaget af Asien og især Kina. På et studieophold ved University of California Berkeley i løbet af min kandidatuddannelse opstod min interesse for Kinas energipolitik. Siden da har jeg også boet i Kina i længere perioder.
Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?
Projektet former sig som en analyse af Kinas ressourcestrategi gennem en kritisk undersøgelse af Kinas engagement i Afrika, Centralasien og Latinamerika i det sidste årti. Strategien bag engagementet afdækkes gennem en analyse af perceptioner hos policy-makers i den kinesiske ledelse. Dette muliggøres af interviews med disse. Gode kinesisk-kundskaber er således væsentlige for projektet. Projektet vil bidrage til en forståelse af energiressourcers rolle for en stats udenrigspolitik. Med en forventet knaphed på ressourcer i verden er der brug herfor. Samtidig vil projektet gennem en analyse af strategien bag Kinas ressourcestrategi og engagement i regionerne være et nyskabende bidrag til debatten herom. Denne viden er samtidig af direkte relevans for at forstå kinesisk udenrigspolitik fremover og den fremtidige globale magtfordeling.
Hvortil ønsker du at rejse med midlerne fra stipendiet?
Jeg kommer til at opholde mig som visiting fellow ved Harvard University, Harvard Kennedy School, Ash Center for Democratic Governance and Innovation, USA, samt Chinese Academy of Social Sciences (CASS), Institute of European Studies, Kina.
Hvor længe skal du være væk, og hvad forventer du at få ud af opholdene?
Under opholdet på Harvard University fra marts til december 2010 samarbejder jeg med førende professorer i studiet af kinesisk udenrigspolitik. Som visiting fellow ved Ash Centers Asia Programs bidrager jeg til Ash Centers China Goes Global projekt, ligesom jeg under opholdet præsenterer min forskning ved Harvard Kennedy School og ved Fairbanks Center. Opholdet som visiting fellow ved Institute of European Studies ved CASS fra januar til maj 2011 skal muliggøre indsamling af materiale, herunder gennemførelsen af nødvendige interviews med de policy-makers, der skaber kinesisk udenrigspolitik. Desuden vil møder med forskere ved henholdsvis Tsinghua University, Fudan University og Beijing University give et indblik i den kinesiske akademiske debat om Kinas energipolitik.
Lidt om mennesket bag forskeren
Som junior spillede jeg tennis på eliteplan, og jeg spiller fortsat tennis i dag. Samtidig løber jeg regelmæssigt og har i de senere år gennemført flere maraton. Fra jeg var lille, har jeg rejst og opholdt mig i mange lande. Således taler jeg syv sprog, herunder kinesisk.
Fødested, gymnasium og bopælskommune
Født i Hørsholm, student fra Rungsted Gymnasium og bopæl i Københavns Kommune.
Ph.d.-projektets titel
Kinas ressourcestrategi – en strategi for at sikre overlevelse.
Kontaktoplysninger
Kasandra Behrndt-Eriksen. Telefon 5133 8860, +1 857 928 6000 (USA); e-mail: kbe@ifs.ku.dk
Forskningsinstitution
Københavns Universitet, Institut for Statskundskab.