Gå til indhold

Johanne Mørch Jensen

Ph.d.-studerende, cand.polyt. i bioteknologi, 26 år

Johanne Mørch Jensen

Fagområde

Proteinkemi.

Forskningsprojekt

Peptidtransportører – når lægemidler har brug for en taxi.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Allerede i starten af mit studium var jeg fascineret af proteiner og deres utallige funktioner. Det var nok specielt et udvekslingsophold i USA under min bacheloruddannelse, der for alvor gjorde mig interesseret i proteinkemi. Her oplevede jeg en smittende entusiasme fra en af universitetets topforskere og fik muligheden for at være en del af et meget spændende forskningsprojekt. Derfor stod det hurtigt klart for mig, at det var proteinkemi, jeg ville specialisere mig i.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Peptidtransportøren er et membranprotein, der findes i tarmcellerne, hvor det spiller en vigtig rolle i forbindelse med optagelsen af peptider fra føden samt peptidlignende lægemidler som f.eks. antibiotika. Mit ph.d.-projekt fokuserer på at forstå peptidtransportørens mekanisme og struktur ved hjælp af funktionelle undersøgelser og røntgenkrystallografi. En sådan forståelse vil i fremtiden gøre det muligt at designe nye lægemidler, der kan indtages på tabletform, idet de er designet specifikt til at blive optaget fra tarmen via peptidtransportøren.

Hvortil ønsker du at rejse med midlerne fra stipendiet?

Jeg ønsker at anvende EliteForsk-rejsestipendiet til et ophold på University of Groningen i Holland.

Hvor længe skal du være væk, og hvad forventer du at få ud af opholdene?

Jeg har seks spændende måneder foran mig på University of Groningen, hvor jeg skal lære at anvende nye teknikker til at studere peptidtransportørens virkningsmekanisme hos de førende forskere på området. Det bliver samtidig seks måneder i et nyt og inspirerende forskningsmiljø, hvor jeg får mulighed for at diskutere mit projekt med en førende forskningsgruppe og blive udfordret til at se det fra nye vinkler.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg nyder at bo på Østerbro med min kæreste Casper, og vi forsøger at bruge byen så meget som muligt samt besøge familie og venner i en travl hverdag. Vi finder altid tid til rejser, der oftest giver os oplevelser, der er meget anderledes end vores hverdag. Senest gik turen med rygsæk til Indien. Musik fylder en stor del af mit liv, og jeg har i mange år spillet obo i Københavns Ungdoms Symfoniorkester, hvor jeg også er bestyrelsesformand. Samtidig bestræber jeg mig på at dyrke så meget sport som muligt, oftest roning eller cross fit, og så kan jeg også godt lide at komme ud på en god løbetur.

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født i Hørsholm, student fra Rungsted Gymnasium og bopæl i Københavns Kommune.

Ph.d.-projektets titel

Elucidating the Structure and Mechanism of Proton-coupled Oligopeptide Transporters.

Kontaktoplysninger

Johanne Mørch Jensen. Telefon: 3533 6120, 2360 6365; e-mail: jmj@farma.ku.dk

Forskningsinstitution

Københavns Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Institut for Medicinalkemi.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 29. juli 2020