Gå til indhold

Karsten Fyhn

Ph.d.-studerende, cand.polyt. i kommunikationsnetværk, 27 år

Karsten Fyhn

Fagområde

Signalbehandling generelt med fokus på trådløs kommunikation.

Forskningsprojekt

Forlængelse af batterilevetid for trådløse enheder, såsom mobiltelefoner, ved brug af avanceret signalbehandling.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Under min kandidatuddannelse blev jeg optaget på Aalborg Universitets eliteuddannelse inden for trådløs kommunikation, hvor jeg fik mulighed for at arbejde med særligt udfordrende projekter af forskningsmæssig karakter. Her blev min interesse for og fascination af signalbehandling grundlagt. Jeg synes, det er imponerende, hvad man kan gøre gennem måling og behandling af signaler. Hvordan man kan uddrage informationer fra et signals struktur og tilstedeværelse, eksempelvis til brug i kommunikation. Min specialisering inden for trådløs kommunikation bunder i en fascination af, hvordan det er muligt at overføre information fra et sted til et andet - næsten uanset afstand og forhindringer.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Jeg prøver at anvende et nyt matematisk koncept ved navn ”compressive sensing” til at sænke trådløse enheders målehastighed af et radiosignal. I mange systemer hænger målehastighed og energiforbrug sammen, og kan man sænke det ene, sænkes også det andet. Derfor har konceptet et meget stort potentiale. Jeg er en af de første i verden, der prøver at anvende ”compressive sensing” i eksisterende trådløse teknologier, hvilket byder på mange udfordringer. Indtil videre er det kun bevist, at konceptet er anvendeligt på ideelle matematiske signaler. Jeg forsøger at tilpasse ”compressive sensing” til anvendelse på rigtige kommunikationssignaler, der langt fra er ideelle. Hvis det lykkes mig at implementere konceptet i et kommunikationssystem, kan det betyde en sænkning af energiforbruget og dermed længere batterilevetid.

Hvortil ønsker du at rejse med midlerne fra stipendiet?

For EliteForsk-rejsestipendiet vil jeg opholde mig fire til fem måneder ved University of Massachusetts Amherst, USA. Her skal jeg arbejde sammen med en professor, der er en af verdens førende forskere inden for compressive sensing. Hans interessefelt inden for compressive sensing passer glimrende sammen med mit, da vi begge arbejder på at udvikle compressive sensing til at kunne anvendes i eksisterende teknologi.

Hvor længe skal du være væk, og hvad forventer du at få ud af opholdene?

Jeg håber at kunne være ved Rice University i fem til seks måneder, og i løbet af den periode vil jeg gerne indgå aktivt i deres forskningsmiljø, hvor jeg vil kunne få inspiration og sparring til nye anvendelser af ”compressive sensing” inden for trådløs kommunikation. Jeg har selv megen viden om trådløse teknologier, og medarbejderne på Rice University og jeg vil derfor supplere hinanden godt og sammen kunne gennemføre solidt teoretisk funderet men også direkte anvendelig forskning.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg bor i Aalborg sammen med min kone, som jeg mødte for seks år siden og blev gift med denne sommer. I min fritid er jeg aktiv i og formand for Aalborg KFUM og KFUK, en børne- og ungdomsbevægelse med kristen baggrund, hvor min kone og jeg er med til at lave forskellige aktiviteter og lejre for børn og unge.

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født i Grindsted, student fra Holstebro HTX og bopæl i Aalborg.

Ph.d.-projektets titel

Compressive Sensing in Communication Systems.

Kontaktoplysninger

Karsten Fyhn. Telefon: 2027 9661; e-mail: kfn@es.aau.dk

Forskningsinstitution

Aalborg Universitet, Institut for Elektroniske Systemer, Technology Platforms Section.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 02. februar 2015