Gå til indhold

Maria Rusan

Ph.d.-studerende, MD, HonBSc

Født 1982 i Bukarest, Rumænien, student fra Earl Haig Secondary School, Toronto, Canada og bopæl i Aarhus

Maria Rusan

Fagområde

Sundhedsvidenskab

Institution

Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin, Øre-Næse-Halsafdeling, Nørrebrogade 44, 8000 Aarhus

Kontaktoplysninger

Maria Rusan. Telefon: 7846 3175 og +1 617-318-8204, e-mail: maria.rusan@ki.au.dk

Kan du give en kort beskrivelse af dit forskningsområde?

Mit ph.d.-projekt omhandler betydningen af Human Papillomavirus (HPV) for udvikling af hoved-halskræft. HPV er det virus, der også forårsager kønsvorter og livmoderhalskræft. Forekomsten af HPV-associeret hoved-halskræft er steget dramatisk de seneste årtier, og nogle forskere har beskrevet dette som en virusforårsaget kræftepidemi. En bedre forståelse af cancerbiologien og behandlingsresponset vil muliggøre udviklingen af mere effektive, målrettede og mindre toksiske behandlinger.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver?

Det er i stigende grad blevet klart, at kræft ikke er én, men mange forskellige sygdomme. Selv indenfor samme kræftkategori og diagnose er der store forskelle i sygdomsudvikling og behandlingsrespons. Heri ligger formentlig årsagen til, at ”kuren mod kræft” endnu ikke er fundet. Denne indsigt fordrer en nytænkning indenfor kræftfeltet. Vi er nødt til at arbejde hen imod personaliseret behandling. Målet er at kunne karakterisere hver enkelt patients kræft genetisk og molekylært og derefter skræddersy behandlingen. Vi skal have ”1001 kure mod kræft”.

Hvordan opstod interessen for netop dette forskningsfelt?

Jeg blev interesseret i HPV-associeret hoved-halskræft efter at have været involveret i behandlingen af en patient med HPV-positiv mandelkræft under et klinisk ophold ved Dana Farber Cancer Institute (DFCI). Feltet kombinerede mine interesser indenfor infektionsmedicin, klinisk mikrobiologi, cancerbiologi og immunologi, og der var en masse ubesvarede spørgsmål.

Hvordan vil du anvende EliteForsk-rejsestipendiet?

EliteForsk-rejsestipendiet giver mig muligheden for at indgå i det dynamiske forskningsmiljø omkring DFCI, Harvard Medical School, og Broad Institute, MIT. Rejsestipendiet skal anvendes til et 18 måneders forskningsophold i Professor Peter Hammermans laboratorium. Formålet er at karakterisere genomiske “events” i hoved-halskræft forårsaget af kronisk infektion med HPV. Belysning af de mekanismer, hvorved HPV påvirker kræftudviklingen og behandlingsresponset, er en væsentlig komponent i projektet. Forskningsopholdet giver mig muligheden for at lære nye teknikker inden for next generation sequencing, teknikker som har transformeret den måde biologisk forskning bliver udført på, og som opfattes som en ”game changer” inden for næsten alle biologiske felter.

Kan du fortælle lidt om mennesket bag forskeren?

Jeg er født i Rumænien og opvokset i Canada. De seneste år har jeg boet i Danmark sammen med min mand, Søren, og vores to børn, Isabelle og Pascal, på 6 og 1 år. For nylig er vi flyttet til Boston, begge i forbindelse med forskningsophold ved Harvard Medical School. Jeg bruger det meste af min fritid sammen med familien: på legepladsen, på cykel, ski eller skøjter. Når jeg har lidt tid selv, nyder jeg at dyrke yoga eller løbe en tur.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 08. december 2021