Gå til indhold

Pernille Klarskov Pedersen

Ph.d.-studerende, cand.scient.tech

Født 1986 i Frederiksværk, student fra Frederiksværk Gymnasium, og bopæl i Brønshøj.

Pernille Klarskov Pedersen

Fagområde

Terahertz-teknologi og optik

Institution

Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Fotonik, Ørsteds Plads, bygn. 343, 2800 Kgs. Lyngby

Kontaktoplysninger

Pernille Klarskov Pedersen. Telefon: 4525 3845, e-mail: pkpe@fotonik.dtu.dk

Kan du give en kort beskrivelse af dit forskningsområde?

Jeg arbejder med terahertz-lys, som er lys med meget lange bølgelængder, der blandt andet kan bruges spektroskopi og billeddannende systemer. Det mest kendte terahertz-system er nok kropsscanneren, som kendes fra lufthavnene i forbindelse med sikkerhedskontrol. Fra et forskningsmæssigt synspunkt er terahertz-teknologien særlig interessant, fordi den er følsom over for molekylær struktur, og derfor blandt andet kan anvendes til klassificering af farmaceutiske stoffer og kemikalier. I mit ph.d.-projekt er jeg ved at opbygge en platform med særligt intense terahertz-lyskilder til ikke-lineær spektroskopi, der kan undersøge de laveste vibrationer i molekylære systemer. Detaljerne omkring biologiske aggregaters omdannelse af sollys til biologisk funktion er stadig omgærdet af en del mystik, og den ikke-lineære spektroskopi-platform vil kunne kaste lys på sådanne problemstillinger.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver?

Terahertz-teknologi er et forholdsvis ungt forskningsfelt. På grund af den udfordrende teknologi, der kræves for at generere og detektere terahertz-lys, er den ikke en udbredt kommercialiseret teknologi. De fleste komponenter, jeg bruger i mine eksperimenter, skal derfor speciallaves. Samtidig er der mange generelle egenskaber ved terahertz-lys, som stadig ikke er velkendte, så arbejdet med terahertz-lys er ofte noget mere udfordrende end at arbejde med konventionelt laser-lys. De ikke-lineære spektroskopieksperimenter, som mit projekt omhandler, har de seneste år vakt stor interesse inden for optikkens verden. Terahertz-gruppen på DTU Fotonik arbejder inden for dette felt i skarp konkurrence med andre førende forskningsgrupper i verden indenfor ikke-lineær terahertz-spektroskopi.

Hvordan opstod interessen for netop dette forskningsfelt?

I løbet af min bacheloruddannelse blev jeg interesseret i lys, og hvordan det kan anvendes på mange forskellige måder lige fra medicinsk diagnostik og behandling, til kvantemekaniske kommunikationssystemer. Samtidig syntes jeg, det var sjovt at lave eksperimenter, og under mit kandidatstudium blev jeg mere og mere opsat på at arbejde med optiske opstillinger. Da jeg startede på min ph.d., vidste jeg ikke meget om terahertz-teknologi, men projektet fangede min interesse, da det kombinerer viden inden for optik, fysik og kemi, og både kræver eksperimenter og simuleringsarbejde, der forenes i nogle til tider ret avancerede analyser.

Hvordan vil du anvende EliteForsk-rejsestipendiet?

Mit stipendium skal bruges til et forskningsophold ved Institute of Optics ved University of Rochester, USA, på 4-6 måneder. Institute of Optics er en af de førende institutioner i verden inden for optik og huser en lang række af optikkens pionerer. Det er derfor en enestående mulighed at kunne udføre en del af mit projekt dér. Derudover vil stipendiet give mig mulighed for at deltage flere i internationale konferencer.

Kan du fortælle lidt om mennesket bag forskeren?

En af de ting, jeg værdsætter ved jobbet som ph.d.-studerende, er muligheden for at arbejde sammen med mennesker med forskellige nationaliteter og kulturel baggrund. I løbet af min ph.d. har jeg fået mulighed for at rejse til lande, som jeg ellers ikke ville have haft mulighed for at opleve. Når jeg ikke arbejder, kobler jeg tit af med at ride eller træne crossfit. Jeg starter mange dage med at træne, enten crossfit eller til hest. Når jeg rider dressur eller crossfit, skal jeg koncentrere mig på en anden måde, end når jeg er på arbejde, men alligevel kræves der ligeledes vedholdenhed og præcision.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 07. december 2021