Gå til indhold

FUTUREMILQ - Høj mælkekvalitet i fremtidens malkesystemer

Konsortiet vil udvikle nye analysemetoder og early-warning systemer, der skal øge mælkekvaliteten i dagens malkesystemer og bidrage til innovativ udvikling af fremtidens malketeknologi.

Budget: 23,2 mio. kr.
Tilsagn fra Rådet for Teknologi og Innovation: 10,6 mio. kr.

Nye teknologier kan sikre høj mælkekvalitet

Implementeringen af automatiske malkesystemer hos mælkeproducenter er en populær løsning på en tung og tidskrævende arbejdsproces. De automatiske malkesystemer øger desværre risikoen for kvalitetsbrist i mælken, som skyldes termoresistente kim og frie fedtsyrer. Termoresistente kim er bakterier, der overlever varmebehandlingen på mejerierne, mens frie fedtsyrer kan give mælken en harsk smag. Begge kvalitetsbrist opdages først på mejerierne. Det resulterer i unødvendigt spild og manglende kapacitetsudnyttelse, hvilket påvirker udnyttelsen af mælkeråvaren og dermed det økonomiske potentiale for både mejerier og mælkeproducenter.

FuturemilqDet overordnede formål med FUTUREMILQ er at udvikle teknologier og koncepter, der kan sikre en fremtidig høj råvarekvalitet fra eksisterende og kommende automatiske malkesystemer. Der sættes fokus på minimering af frie fedtsyrer og termoresistente kim. Formålet med konsortiet er bl.a. at skabe ny viden om frie fedtsyrer i mælk, at udvikle nye metoder til måling af kvalitetsforringende fedtsyrer, at udvikle en hurtig metode til analyse af specifikke kimtyper i mælk og at udvikle monitoreringsmetoder og early warning-systemer, der kan sikre en høj kvalitet på mælkeråvaren.

I konsortiet samarbejder 10 væsentlige virksomheder og 3 forsknings- og vidensinstitutioner om en nyskabende koordineret indsats, hvilket sikrer effektiv videnspredning til virksomhederne inden for dansk mælkeproduktion og dens følgeindustri.

Konsortiets deltagere

Virksomheder:

Arla Foods amba, Lely Scandinavia, DeLaval A/S, S.A.Christensen, Merlin Malkeservice ApS, ADA Rustfri Industri A/S, Foss Analytical A/S, Eurofins Steins Laboratorium A/S, Videncentret for Landbrug, Kvæg, Malkebedrifter

Forskningsinstitutioner:

Aarhus Universitet

Videnspredningsparter:

AgroTech A/S, FORCE Technology

Øvrige parter:

Registrering og YdelsesKontrol(RyK)

Kontaktperson:

Anette Gravgaard, Projektleder AgroTech A/S
Tlf.: 8743 8448
E-mail: agr@agrotech.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 08. april 2013